Egészségmegőrzés

2023.06.13. 16:33

A szekszárdi kórház lett az első az országos vérnyomásmérő kampányban

Első lett a „Május a vérnyomásmérés hónapja” May Measurement Month (MMM23) elnevezésű országos vérnyomásmérő kampányban a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház. Ezzel tavalyi sikere után már másodszor nyert a szekszárdi intézmény.

TEOL

A Magyar Hipertónia Társaság (MHT) a múlt héten tartotta meg értékelő ülését, amelyen Járai Zoltán professzor, az MHT társaság elnöke ismertette az országos eredményeket – tájékoztatott honlapján a kórház. Országszerte, közel háromezer mérést hajtottak végre a hónap folyamán, melyből ezerhatszáz mérést a szekszárdi kórház és társszervezetei végeztek el. Ezzel az eredménnyel, megduplázva a tavalyi sikereket, újra első a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház – részletezték.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház főbejárata. A kép illusztráció. Forrás: Balassa János kórház

Az a hatalmas munka, amit a kórház dolgozói, az Egészségfejlesztési Irodával, a rendelőintézetben működő Ezüst Kígyó gyógyszertár dolgozóival valamint a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival közösen elvégeztek, fényes sikert aratott. Cégeknél, vidéki helyszíneken, idős otthonokban, rendőrségnél, vízműnél, a kormányhivatalnál, a rendelőintézetben és a szekszárdi kórház osztályain is mérték az elmúlt hónap folyamán a hozzájuk betérő, náluk megforduló emberek vérnyomását.

– Ebben a kampányban nem a betegek vérnyomását kellett megmérni. Az volt a lényeg, hogy bárki, aki az utunkba kerül, önként betér hozzánk, annak mérjük meg a vérnyomását. Senkinél nem lehet tudni, hogy nem lappang e már a hipertóniája, amelyet néma gyilkosnak is szokás nevezni. A magas vérnyomás a legnagyobb közellenségünk, a legnagobb halálozási rátájú betegség. A világon évente 10 millió halálesetet okoz. Nagyon sokáig nincs semmiféle tünete, amikor pedig már van, az rögtön egy komoly szövődmény, egy agyvérzés, infarktus, vagy egy végzetes aortarepedés– sorolta Dr Benczúr Béla kardiológus, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, hipertónia és koleszterin specialista.  

Nagyon fontos felhívni a figyelmet a veszélyekre és megtanulni a helyes vérnyomásmérés egyszerű, de a gyakorlatban szinte senki által nem alkalmazott módját, a háromszoros vérnyomásmérést, emelte ki a főorvos.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztályának ambulanciája a tavalyihoz hasonlóan, idén is kiérdemelte a hipertóniai centrum címet, az itt folyó magas szintű tevékenység, tudás, apparátus és műszerezettség miatt.

A Magyar Hipertóniai Társaság, minden ötven feltöltött adat után egy vérnyomásmérőt ad ajándékba. Ez pedig 2023-ban több mint harminc új vérnyomásmérőt jelent a Tolna Vármegyei Balassa János Kórháznak.

További részleteket a kórház honlapján talál a témában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában