Gyulaj volt a világ közepe

2023.06.26. 07:00

A tizenéves fiatalok nemcsak tapasztalattal, sikerélménnyel is gazdagodtak

Itt a világ közepe címmel rendeztek zeneileg gazdag, neves előadókat felvonultató fesztivált nemrégiben Gyulajon.

Hanol Erzsébet

A felkért fellépők, amint megtudták, hogy tizenéves gyerekek szervezik az eseményt, azonnal a kezdeményezés mellé álltak.

Fotó: Majoros Arpad Csaba

A fellépők között volt Miklósa Erika operaénekesnő, a Parno Graszt zenekar, Lélekmadár című előadásukkal Kecskés Karina és Karsai Veronika, az Utca-Szak színházi alkotóközösség, a Lerom zenekar, a Lakatos Mónika Folk Trió, a Hai Cu Minye, valamint a Vasas Táncegyüttes Obsitos csoportja. A gyulaji Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda növendékei is műsort adtak, illetve a gyulaji és környékbeli településekről érkező Máltai Szimfónia programban zenét tanuló fiatalok évzáró koncertjét is hallhatták a vendégek.

Fotó: Majoros Arpad Csaba

Mátrai Roxána, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a Szívlapát Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös szervezésében 2022 szeptemberében indult el egy program, ami a település tinédzsereit célozta meg. Azt a korosztályt, amelynek tagjai jellemzően középiskolában folytatják tanulmányaikat, s hétvégenként térnek vissza Gyulajra.

A programban örömmel vették a fiatal felnőttek jelentkezését is, hogy a hétvégenként tartott workshop sorozaton sajátítsák el az önérvényesítés, a médiaismeret, a biztonságos internethasználat, a kommunikáció alapjait. Mindezt rendezvényszervezés révén, így az elmúlt tíz hónapban valós környezetben, „élesben” tapasztalhatták meg a fiatalok a lehetőségeik kiteljesítését, amelynek az eredménye a fesztivál lett.

A felkért fellépők, amint megtudták, hogy tizenéves gyerekek szervezik az eseményt, azonnal a kezdeményezés mellé álltak. A rendezvényen résztvevő, közel 1500 néző egy különleges élménnyel lett gazdagabb, de ami a legfontosabb, az az Ifjúsági Klub tagjainak személyes sikere: végre érezték és így elhitték, hogy lehet élni a lehetőségekkel – hangsúlyozta Mátrai Roxána.

Fotó: Majoros Arpad Csaba

A település központjában felállított színpad volt a fesztivál meghatározó helyszíne, a piactéren kialakított vásárral és a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjával, fotókiállításával. A műfüves pályáján igazi rangadó zajlott, Méhes Gábor sportriporter közvetítésében. A Templomdomb alkalmi színpadán a színházi programok, a szakrális térben pedig Miklósa Erika és Sárközy Lajos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész zenekara várta a közönséget. A dombovári vendéglátósok gasztroutcája mellett a helyi roma önkormányzat tradicionális ételeket készített. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában