Diplomaosztó

2023.06.30. 14:18

Büszkék lehetnek tudásukra az itt végzett hallgatók

Diplomaosztót tartottak a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán a héten. Csütörtökön Pécsett ötvenen, pénteken délelőtt pedig Szekszárdon százan vették át a karon végzett tanulmányaik befejezését bizonyító díszes oklevelet.

Szepesi László

Diplomaosztó ünnepséget tartottak a szekszárdi karon (Fotó: M. K.)

Az aulában rendezett ünnepségen, ahol a vármegyét Zsikó Zoltán, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Szekszárdot Gyurkovics János alpolgármestere képviselte, először Dr. Szili Katalin, a PTE Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora mondott köszöntőt.

Mint elmondta, nagyon fontos hogy az egyetem minőségi oktatást biztosítson, olyat, amely Európában is versenyképessé teszi a pécsi egyetemet, amely a fenntartható egyetemek között első Magyarországon, és a világ 1056 egyeteme között a huszonegyedik a rangsorban. De legalább ennyire fontos, hogy az itt kapott tudás életüket meghatározóvá váljon, s azzal ebben a zűrzavaros világban, ebben a hangzavarban találják meg a harmóniát, s lehetőségeikkel mindig tudjanak élni. 

Az egyetem a két éve történt modellváltás óta erőforrásaival maximálisan hozzájárul az oktatás minőségének fokozásához, a most végzők büszkék lehetnek az itt szerzett tudásra. Dr. Szécsi Gábor professzor, a kar dékánja beszédében egy régi történetet idézett fel. Egy kiváló tanára az irodalomról beszélve szinte elvarázsolta hallgatóit. Így kell tanítani, mondta, mint ahogy Babits művében Timár Virgil fia, a fiatal tanító rájön ennek titkára: magából kell lélekdarabkákat adni.

El kell hitetni a tanítványokkal, hogy a tudás mellett a legfontosabb az a magatartás, amely révén valódi értelmiségivé válnak. Ezt jellemzi a kritikus gondolkodás, azzal akarják jobbá tenni a világot. Másik a nyitottság. Meg kell érteni mindent, minden befogadott gondolat erősít, gazdagabbá tesz. Gyarapítani kell tudásunkat, mindig előbbre kell lépni, senki nem pihenhet meg saját árnyékában.

Ez teszi lehetővé, hogy az állandóan átalakuló, formálódó értékváltásokkal és értékválságokkal terhelt világban stabilitást tudjanak adni tanítványaiknak. A kar dékánja ezt adta tanácsként, s azt kívánta a friss diplomásoknak, hogy legyen elég erejük és hitük nagy terveik megvalósítására. 

Az ünnepi beszédeket követően a kar dékánja Kiváló Oktatói Díjakat és Dékáni Elismerő Okleveleket adott át az egyetemi kar dolgozóinak, könyvjutalmakat a legjobb elért legjobb tanulmányi eredményt elért és kimagasló közösségi munkát végző hallgatóinknak. Szentesi Sára a Hallgatói Önkormányzat alelnöke kiemelt közéleti és aktív tevékenységért elismerésben részesített három végzős hallgatót, Takács Adriennt, Kiss Dórát és Haraszti Borbálát.

A diplomaosztón bejelentették, hogy a karon oktató dr. Maksa Egri Petra adjunktusi, dr. Schnell Zsuzsanna pedig docensi kinevezésben részesült. Ezt követően dr. Szécsi Gábor dékán arany díszoklevelet adott át a Kecskeméti Óvónőképző Intézet négy egykori hallgatójának, Bodonyi Tóth Irénnek, Badics Tibor Lászlóné Liszkai Erzsébetnek, Csutiné Rács Máriának és Bálint Andrásné Teleki Valériának, akik diplomaszerzésük ötvenedik évfordulóját ünneplik. Az alsóbb évesek nevében Steller Anna hosszasan búcsúzott a végzős hallgatóktól, akik ezt követően fogadalmat tettek, majd dr. Szécsi Gábor dékántól átvették diplomájukat. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában