Teol.hu podcast

2023.06.20. 10:41

Gondozza és gyarapítja az őcsényi Ballonmúzeum gyűjteményét

Magyarországon kevesebb, mint ötven éve, 1976-ban szállt fel az első hőlégballon, méghozzá az őcsényi repülőtérről. Az ott álló emlékműnél beszélgetett a TEOL podcast adásában Szepesi László szerkesztő Sós Mihály repülőmérnökkel, aki gondozza, gyarapítja a múzeum emlékeit is.

Szepesi László

Óriási, gyakran több ezer köbméteres hőlégballonok emelkednek, süllyednek az égen. Mindennapos látvány ez. Pedig, bár a Montgolfier fivéreké 240 évvel ezelőtt, 1783-ban már levegőbe emelkedett. Magyarországon, néhány korábbi kísérlettől eltekintve, kevesebb, mint ötven éve, 1976-ban szállt fel az első, a Pannónia 76 nevű, 001-es lajstromszámú magyar ballon, mégpedig az őcsényi repülőtérről. Erre ott egy emlékmű emlékeztet, a repülőtér tornyában pedig múzeum idézi fel az eltelt évtizedeket.

Sós Mihály az őcsényi emlékműnél. 

Ott beszélgetett Szepesi László szerkesztő egy repülőmérnökkel, Sós Mihállyal, a Pannónia ’76 alapítvány titkárával, aki nemcsak a repülésben, hanem a ballonok tervezésében, gyártásában is évtizedeket töltött el, s ma ő gondozza, gyarapítja a múzeum emlékeit is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában