Beruházás

2023.06.14. 14:34

Hála az útfelújításoknak, élhetőbb a közlekedés Bonyhádon és környékén

A bonyhádiak életét jelentős mértékben könnyíti meg a Rákóczi és Forberger utcák kereszteződésében kialakított, jelzőlámpával ellátott csomópont - erről és a környék más elkészült fejlesztéseiről adott tájékoztatást június 14-én szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Becze Szabolcs Ferenc, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna vármegyei igazgatója és Filóné Ferencz Ibolya, polgármester.

Farkas Eszter

Becze Szabolcs Ferenc, Filóné Ferencz Ibolya, Potápi Árpád János és Zsikó Zoltán a most átadott útkereszteződésnél.

Fotó: Makovics Kornél

Fontos beruházásokat hajtott végre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bonyhádon és környékén, melyről sajtótájékoztatót tartottak szerdán. Becze Szabolcs Ferenc, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna vármegyei igazgatója beszédében elmondta közel egy milliárd forintból valósult meg a mai napon jelképesen átadott három bonyhádi fejlesztés.

Településfejlesztési Operatív Program keretében a „Közlekedésfejlesztés Tolna megyében VI.” című projekt megvalósítása során összesen 3,1 kilométeren újult meg országos közút.

A projekt része a 6535 jelű Bonyhád-Tevel-Murga összekötő út, a 6534 jelű Bonyhád-Dombóvár összekötő út - Bonyhádi ipari park csomópont - és a 6532 jelű Hőgyész-Dombóvár összekötő út.

– A fejlesztések szempontjából számunkra az a fontos, hogy a projekt részeként a Rákóczi és Forberger utcák kereszteződését rendezni lehetett - jelzőlámpával látták el, ami a forgalom növekedésével vált kiemelkedő jelentőségűvé - mondta el beszédében Potápi Árpád János.

Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere lapunkat arról tájékoztatta a kereszteződés jelentősen megkönnyíti a helyiek életét.

Nő a forgalombiztonság – tudatta közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósította meg Tolna vármegyében a TOP-1.3.1-15-TL1-2021-00007 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Tolna megyében VI.” című projektet.

A projekt részeként teljeskörűen megújult a 6532-es jelű Hőgyész-Dombóvár összekötő út 1,9 kilométer, a 6534-es jelű Bonyhád-Dombóvár összekötő út 0,3 kilométer és a 6535-ös jelű Bonyhád-Tevel-Murga összekötő út 0,9 kilométer hosszú szakasza. A projektet a társaság összesen bruttó 1 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósította meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 1,9 kilométeren újult meg a 6532-es jelű út 13+800 és 15+656 kilométerszelvények közötti szakasza, 0,3 kilométeren a 6534-es jelű út 1+005,88 és 1+340,95 kilmóterszelvények közötti szakasza, Bonyhád ipari parki csomópontot érintően és  0,9 kilométeren a 6535-ös jelű út 0+450 és 1+238,64 kilométerszelvények közötti szakasza. A projekt a TOP-1.3.1-15 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósult meg.

Hőgyész-Dombóvár összekötő út felújításának részeként a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, a hideg remix technológiával készült alaprétegre 7 centiméter kötőréteg és 3,5 centiméter kopóréteg került. A szakaszon egy autóbusz öböl is épült, bazaltbeton burkolattal és kiemelt szegéllyel határolt felszállószigettel. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező mintegy bruttó 435 millió forintból valósította meg a beruházást.
Bonyhád-Dombóvár összekötő úton, a Bonyhád ipari parki csomópontnál a kivitelező kiépítette a balra kanyarodó sávot, illetve kiszélesítette a burkolatot a csomópont előtt és után. A kivitelező mintegy bruttó 104 millió forintból valósította meg a beruházást.
Bonyhád-Tevel-Murga összekötő úton a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, majd 4 centiméter hengerelt aszfalt réteg és 5 centiméter kopóréteg beépítésével erősítette meg a burkolatot, emellett pedig jelzőlámpás csomópont is épült, kanyarodó sávval bruttó 460 millió forint értékben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában