Veszélyes

2023.06.24. 17:39

Kit kell hívni, ha darázsveszély van?

A nyárral együtt a darázs­szezon is megkezdődött: irtásukhoz minden esetben szakember segítsége szükséges. Fontos tudni azt is, hogy a darázsfészkek leverése sokkal többet árt, mint használ.

bama

A nyár kezdete azt is jelenti, hogy indul a darázsszezon. Megyeszerte kérték tavaly a Baranya Speciális Mentők Egyesület segítségét a veszélyes darázsfészkek eltávolításában – szeptemberben Szilágyon kerek számot „ünnepeltek”: internetes közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy akkor ott a háromszázadik darázsirtást végezték el.

Darázsirtás (illusztráció)
Forrás: MW

Tévhit, hogy a tűzoltókat kell hívni, ha valaki a környezetében darázsfészekre bukkan. A katasztrófavédelem a darazsakkal és méhekkel összefüggésben csak akkor avatkozik be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek. Azaz, ha például egy forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepednek meg a rovarok nagy számban.

Minden egyéb esetben a méhbefogást méhészek, a darázsirtást pedig rovar- és kártevőirtó szakemberek végzik – elérhetőségeik az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján elérhetők. A tűzoltók egyébként akkor vesznek részt a munkában, ha a kas, fészek olyan helyen van, ahova csak magasból mentő tűzoltógépjármű segítségével lehet feljutni.

A teljes cikket a bama.hu-n olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában