Teol.hu podcast

2023.06.24. 17:10

Amikor emlékek nélkül élsz...

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időben egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni. Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka.

Tóth Tímea

Prof. dr. Kondákor István

Fotó: Tóth Tímea

Az Alzheimer-kór lassan kezdődik. Eleinte csak enyhe feledékenység a tünet. A korai stádiumban a betegeknek gondjuk van a rövidtávú emlékezéssel, nem jut eszükbe pl. az ismerőseik neve, vagy egy egyszerű matematikai feladat megoldása nagy nehézséget jelenthet. A betegség előrehaladtával a feledékenység egyre jobban befolyásolja a mindennapi életet.

Hogy hogyan ismerjük fel a betegség jeleit, és mit tegyünk ellene, arról prof. dr. Kondákor István, a Balassa János Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa beszélt legutóbbi podcastünkben Tóth Tímeával.

Korábbi beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában