Szenvedélybetegség

2023.06.26. 14:00

„Nem a kábítószer ellen küzdünk, hanem a szerhasználók megsegítésén dolgozunk”

Kábítószer-ellenes Világnapi Konferenciát szervezett a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat és a Szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melyet június 26-án hétfőn délelőtt a szekszárdi polgármesteri hivatalban tartottak meg.

Farkas Eszter

20230626_Szekszárd_Kábítószer-ellenes Világnapi Konferencia Deviancia az iskolában Bács-Kiskun és Tolna vármegye Addiktológiai Területi Munkacsoport - szakmai műhely II rendezvényen köszöntött mondott Kálóczi Andrea(zöld felsőben) intézményvezető

Fotó: Denes Martonfai

A konferencia központi témája az iskolai deviancia volt, így ebben a témakörben tartották előadásaikat a meghívott szakemberek is.

– Egy módszertani pályázat kapcsán jött létre a prevencióval foglalkozó kollégák addiktológiai ülése, ahol megfogalmazták, hogy az iskola és a szakmai szervezetek között – itt gondolok egyaránt szociális- és egészségügyi szervezetekre is – fontos lenne a párbeszéd – mondta el köszöntőjében Kálóczi Andrea, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője. Mi nem a kábítószer ellen küzdünk, a szakma képviselői a szerhasználók megsegítésén dolgoznak.

A szakmai előadások közt Sörös Ildikó családterapeuta és Borbandi Viktória családkonzulens, az élettörténeti buktatókról, családi devianciákról tartott előadást, illetve mutatta be ezeket a gyermekkori viselkedészavarok hátterében.

– Mit is értünk a deviancia kifejezés alatt? Olyan magatartást jelent, amely megszegi a közösség vagy társadalom nagy része által elfogadott normákat. Tulajdonképpen az útról való letérés – hangsúlyozta előadásában Sörös Ildikó, majd folytatta – Ez a viselkedés az egyénre és a környezetére is káros. Mi családterapeutaként többféle devainciával is találkozunk. Dolgoztunk már együtt börtönviselt egyénekkel, gyakran alkoholbetegek is eljönnek hozzánk, öngyilkosságot megkísérlők, droghasználók és pszichiátriai betegek is. A munkánk során ennek kapcsán pszichés zavarokkal is találkozunk, amelyek kiváltják ezeket az állapotokat. Minden életkorban lehet találkozni magatartászavarokkal, így gyermek- és kamaszkorban is.

Tóth Zsófia pszichológus a gyermekpszichiátriával való kapcsolódási pontokat mutatta be. Ezen belül is azt a kapcsolati térképet, ahogy a segítő szakmák megjelennek a családok és a gyermekek életében. A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Gyermek Lelkigondozójában tevékenykedő pszichológus kiemelte előadásában, fontos lenne, hogy a szakmabeliek tartsák egymással a kapcsolatot ebben a bonyolult rendszerben, nem mindegy, hogy az érintett gyermeket egy adott stációban hova delegálják, hogy valós segítséget kaphasson.

A nap folyamán előadást tartott Forayné Bandzi Hajnalka szakmai egység vezető, Darida Zsófia szociális munkás és Varga Norbert, a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány (KIMMTA) programvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában