Magyar díszposta galamb

2023.06.16. 07:00

Nyolc év alatt sikerült kitenyészteni az andalúz színváltozatot

A magyar díszposta egy galambfajta. Új színváltozatát tenyésztették ki a nagydorogiak, amit andalúznak neveznek. (Acélkék, feketéskék színű.) A folyamat nyolc évig tartott. A színváltozat most vált elfogadottá, bejegyzetté. A részletekről a nagydorogi galambtenyésztők egyesületének elnökét, Jaksa Jánost kérdeztük, aki hangsúlyozta: összehangolt csapatmunka hozta meg az eredményt.

Wessely Gábor

A nagydorogi tenyésztők egy galambtípus – a magyar díszposta – új színváltozatát hozták létre. Kik és mennyit dolgoztak ezért?  
– Többen vagyunk az egyesületben, akik amerikai óriáspostát és magyar díszpostát is tartunk – mondja Jaksa János elnök. – Az amerikai óriáspostánál már létezett ez a színárnyalat (az andalúz, a feketéskék), a magyar díszpostánál még nem. Keresztezések következtében, nyolc év munkája árán jött létre. Segített bennünket egy pécsi genetikus is, Cséplő Árpád.

Jaksa János a nagydorogi galambtenyésztők egyesületének elnöke egy andalúz színváltozatú magyar díszpostával. A szerző felvétele.

Miért fontos, hogy legyen ilyen színben is magyar díszposta? Eddig hány színben volt? 
– Sokban: fekete, fehér, kovácsolt (mint a kovácsolt vas), kék, sárga, barna, vörös és ezeknek a variációi, árnyalatai. Nem volt szűk a skála, de szakmai kihívásnak éreztük ennek az újdonságnak a létrehozását. Így keresettebbé, értékesebbé is válik ez a galambfajta a gyűjtők és tenyésztők körében.  

Az újdonságokat minden szakmában nehezen fogadják el egyesek. Voltak-e a hazai galambászok között, akiknek nem tetszett ez az újítás?
– Akadtak persze ellenzők, de mi végig vittük a folyamatot. Rajtam kívül Fehér István, Rankasz Róbert, Kővágó László és Pesei Ferenc vett részt a tenyésztési programban. Most, hogy elfogadottá, bejegyzetté vált az andalúz színű magyar díszposta, adunk ki, adunk el belőle másoknak is. Eddig zártkörű volt a rendszer, külsősök bevonása nélkül. 

Mennyire kell megszenvedni egy ilyen eredményért a galambászatban
– A külső és belső tulajdonságok átörökítése bonyolult dolog, nem egykönnyen vezérelhető az ember által. Ebből adódóan nem máról holnapra érkezik a siker. Sok-sok kitartás és türelem kell hozzá. A publikálás is fontos. Azt is elértük például, hogy a nagydorogi egyesület beadványa alapján, a magyar díszpostát 2015-ben bejegyezték a Földművelésügyi Minisztérium Ágazati Értéktárába.

Jellemzők

A magyar díszpostát, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetsége a 23/2005. sz. elnökségi határozatával fogadta el, új magyar kitenyésztésű fajtaként. A nemzetközi szervezet, az ESKT Linzben 2009. szeptemberben jegyezte be, 36-os lajstromszámmal. Új színváltozatát, az andalúzt most fogadták el. Impozáns, erős testfelépítésű, emelt mellű, postagalamb jellegű, de annál lényegesen nagyobb testű, és hosszabb, lábtollas galamb. Magassága 27-30 centi, hossza csőrhegytől a farok végéig 37-40 centi. Több színben létezik, tollazata a nyakon fényes csillogású.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában