Szemétszedési akcióhét

2023.06.21. 11:30

PET-palack, gumiabroncs, állati tetem is volt a szemétben

Közel háromezer kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a Magyar Közút munkatársai és önkéntesek a június tizenhatodikán zárult szemétszedési akcióhéten Tolna vármegyében. A 6-os úton találták a legtöbb egy helyszínre eső hulladékot.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Lezárult a Magyar Közút országos szemétszedési akcióhete, amelynek során közel kétszáz útszakaszon gyűjtötték a közutas mérnökségi és irodai dolgozók az illegálisan kidobott szemetet. 

– Az akció alkalmával Tolna vármegyében tíz helyszínen összesen közel háromezer kilogramm szemetet gyűjtöttek össze munkatársaink és az akcióhoz csatlakozó Bezerédj - Kastélyterápia Alapítvány Szedresi Speciális Gyermekotthon önkéntesei. Az egy helyszínre eső legtöbb szemetet, ötszázhúsz kilogrammot, a 6-os főút egy tíz kilométeres szakasza mentén gyűjtötték munkatársaink – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 

A közútkezelő ismertette, hogy az akcióban az alábbi utak mentén került még sor szemétszedésre Tolna vármegyében: 6-os út Budapest-Pécs-Barcs elsőrendű főút, 6317-es Szekszárd-Simontornya összekötő út, 61-es Dunaföldvár-Dombóvár-Nagykanizsa másodrendű főút, 61-es Dunaföldvár-Dombóvár-Nagykanizsa másodrendű főút, 65-ös Szekszárd-Tamási-Siófok másodrendű főút, 6532-es Hőgyész-Dombóvár összekötő út, 56-os Szekszárd-Mohács másodrendű főút, M9 autóút, 5112-es Dunaszentgyörgy-Fadd-Szekszárd összekötő út, 6316-os Szedres-Medina összekötő szakasz.

– Általánosságban elmondható, hogy valamennyi útszakaszunkon jellemző a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET palack, fém, italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagyforgalmú utaknál vívunk a leginkább szélmalomharcot ezzel a típusú hulladékkal. A pihenőhelyeken a hulladékgyűjtő edényeink mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken van a legtöbb illegálisan lerakott szemét.

A hulladék összetétele vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladék, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találunk különböző veszélyes anyagokat, és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is – tette hozzá tájékoztatójában a Magyar Közút. Az akcióhét költsége csak Tolna vármegyében közel 2 millió forint volt, országos szinten a szemét összegyűjtése, elszállítása és lerakóhelyeken való leadása évi egy-másfél milliárd forintos terhet jelent társaság számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában