Száguldó cipők

2023.06.21. 11:49

Rohanó világunk legújabb jelképe

Egykoron – erre már bizony csak az idősebbek emlékezhetnek – tele voltak a lapok a cipők minőségét kifogásoló írásokkal. A tömeggyártásra berendezkedő, hazai lábbelikészítő ipar majdhogynem a rendszerváltásig nem állt a helyzet magaslatán.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ezért járta a hetvenes-nyolcvanas években az a szólás, hogy egy akkori cipő három alkotóelemből áll: talpból, felsőrészből és reklamációból. Akadtak azért abban az időben is elnyűhetetlen lábbelik, azokat általában még a monarchiában felcseperedő nagyszülőktől örökölték meg a szerencsés utódok.

A helyzet napjainkra gyökeresen megváltozott. Ma már, kellő pénzmennyiség birtokában nemcsak kiváló minőségű, tartós, hanem egyenesen futurisztikus cipőket is lehet vásárolni. Egy amerikai cég – startup, jelentsen ez bármit is – most dobja piacra az úgynevezett Moonwalkert, azaz holdjárót. Ez már nem is cipő, hanem guruló cipőtalp, ami – s ezt manapság talán mondanunk sem kell – mesterséges intelligencia alkalmazásával viszi át a mozgási energiát a gördítő kerekekre.

A lényeg az, hogy a holdjáróval itt a földön lehet az eddig megszokott gyaloglótempóhoz képest két és félszeres gyorsaságot elérni. A Moonwalker és megannyi rokon portékája, mint rohanó világunk újabb jelképe, hamarosan nálunk is tömegével megjelenhet, háttérbe szorítva a hagyományos lábbeliket. Így tehát előfordulhat, hogy nem is olyan sokára a szak­üzletekben már hiába is keressük a csak járás céljára szolgáló cipőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában