Nyáritábor

2023.06.29. 11:30

Szekszárdi festőnő tanítja a diákokat

Lengl Orsolya festő és képzőművész tart ötnapos festőtábort tíz és tizennégy éves kor közötti gyermekeknek a szekszárdi Gyermekkönyvtárban. A tábor napközis jellegű, és június utolsó péntekéig tart.

Brunner Mónika

A festőművész vetítővásznon ismertette a diákoknak a festési folyamatokat (Fotó: Mártonfai Dénes)

Lengl Orsolya festőművészként diplomázott Pécsett 2014-ben, majd két évvel később elvégezte a képzőművész-tanár szakot a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán. Az idei év a második alkalom, hogy diákokat festeni tanít, a múlt évben tizenegy, idén tizenkét gyereket oktat közel egy hét alatt a festészetre. 

A tábor június huszonhatodikán kezdődött, és péntekig tart. Reggel nyolc órától délután négyig festenek a gyerekek, délben a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar ebédlőjében étkeznek, amely a Gyermekkönyvtár közelében található. 

Az első nap bemelegítésképp állatmintákat és növényeket rajzoltunk. A diákokat lépésről-lépésre segítettem, például hogyan kell egy levelet megrajzolniuk. Még aznap A/4-es akvarell papírra készített rajzaikat akvarellfestékkel megfestették – mondta lapunknak Lengl Orsolya. 

Szerdán nagycsőrű tukán madarat festettek a tanítványok (Fotó: M. D.)

A keddi napon a diákok a Dixit nevű társasjáték absztrakt, szürreális kártyáin található illusztrációit megtekintve hasonló stílusban rajzoltak és festettek kártyaméretű papírokra. Alkotásaikkal így kiegészítették a népszerű Dixit játékot, amely 2010-ben az Év Játéka elismerő címet kapta. 

Szerdán nagycsőrű tukán madarat festettek, a madár jellegzetessége, hogy csőre és tollazata is többféle színű. Itt már a diákok az akril festési technikával ismerkedtek, a madaraikat vászonra festették. 

A festőtábor utolsó két napjában az olajfestéssel ismerkednek, közös festményt is készítenek A/3-as méretben, valamint pörgethetős, festményekkel teli füzetet is, úgynevezett flipbook-ot. 

A tábor június huszonhatodikán kezdődött, és péntekig tart. (Fotó: M. D.) 
 

Lengl Orsolya festőművész Szekszárdon él. A legutóbbi kiállításbemutatóját néhány hónapja Budapesten tartotta Az emlékezet transzparenciája címmel. Lapunknak elmondta, hogy művészetében a fotó és a festészet közötti kapcsolatokat, határokat keresi. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában