Nagy gondot okoztak

2023.06.13. 07:00

Új korszak a szekszárdi piacon: kiűzték a galambokat

Új korszak köszöntött a szekszárdi piacra járó lakosságra, a múlt héten ugyanis befejeződtek a piac alsó szintjének galambriasztási munkálatai. A piac felső részének galambmentesítésével kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások.

Brunner Mónika

A szekszárdi piacon a galambok mindenkinek nagy gondot okoztak, árusoknak, vásárlóknak egyaránt. A piactér acél szerkezetén így mechanikus, tüskés galambriasztó rendszert telepítettek, ami rozsdamentes acélból készült, hosszú élettartamú és hatékony. A galambok elleni védelmet ezzel a rendszerrel tudták megoldani a leghatékonyabban, és a galambok sérülése e módszerrel nem jellemző.

A szekszárdi piac tetőszerkezetének acél tartóelemein előszeretettel tanyáztak a galambok. Fotó: Makovics K. 

– A múlt hét pénteken (június kilencedikén, a szerk.) fejeztük be a piactér acél vázszerkezetének alsó szintje védelmének kiépítését a galambok ellen, amit két fős kis csapatunk emelőkosaras autó segítségével oldott meg nagyjából egy hónap alatt. Így ezt a szintet az árusok már biztonságosan, higiénikus körülmények között tudják használni – tájékoztatta lapunkat Pápes Csaba, a Metmark Kft. értékesítési vezetője. Ismertette, hogy a tüskés rendszert speciális ragasztó és bilincsek segítségével ezer folyóméter feletti mennyiségben telepítették.  

A piactér felső szintjének galambok elleni védelmével kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-vel.

Pápes Csaba elmondta, hogy a galambok számos problémát okoznak egész Tolna vármegyében, a galambpiszok rendszeres az utcákon, a járdákon,  a lakóépületeken, a teraszokon, műemlék jellegű épületek homlokzatán egyaránt.

Azokra a helyekre, ahová a tüskés vagy hálós rendszert telepítik, a galambok nem tudnak leszállni és ezzel megoldódik a probléma.

Szekszárdon már több helyen, sikeresen telepítettek és alkalmaznak galambriasztó rendszert, többek közt a központban található banki épületek homlokzatán, a Wosinsky Mór Múzeum műemlék épületén, a Béla király téri templomon. Tolna városában a templomot és az önkormányzat épületét is ezekkel a módszerekkel tették galambmentessé.

Hozzátette: az ország minden részén folyamatosan, jelenleg is zajlanak kivitelezési munkálatok, például Győrben a Székesegyház, illetve Kecskeméten a Nagytemplom homlokzati védelme is kivitelezési fázisban van. 

A galambpiszok okozta problémák ellen már évtizedek óta küzdenek magánszemélyek, társasházak is. Pápes Csaba ismertette, hogy a társasházak képviselői elég gyakran kérnek segítséget. A rendszer sajnos nem olcsó a magas alapanyag és segédanyag költségei miatt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában