Foglalkoztatás

2023.06.23. 13:59

Vannak, akik a romlott húst is benne hagyják a leadott hűtőben

Rehabilitációs foglalkoztató a KT-Dinamic Nkft., melynek többségi tulajdonosa Szekszárd város önkormányzata. Tóth Ferenc ügyvezető 2005-től dolgozik itt. Egyebek mellett elektronikai hulladék átvételével, részbeni bontásával, szelektálásával, tovább szállításával is foglalkoznak.

Wessely Gábor

Hol lehet leadni az elöregedett, megunt mobiltelefonokat és laptopokat? Ez volt az alapkérdés, amelynek utánajárva a szekszárdi KT-Dinamic Nkft-hez jutottam. Kiderült, hogy a tevékenységük ennél sokkal szerteágazóbb…
– Eredetileg egy rehabilitációs foglalkoztatót vettünk át – mondja Tóth Ferenc ügyvezető –, melyben varrodai munka folyt, és fém, hentes védőkötény-gyártás. Aztán beszereztük a szükséges engedélyeket, és megkezdtük az elektronikai hulladékok átvételét, részbeni bontását, szelektálását, tovább szállítását. Az engedélyeztetés persze nem egyszerű feladat. Rengeteg feltételnek kell megfelelni: környezetvédelmi szakmérnököt, veszélyesáru-szállítási tanácsadót alkalmaznunk, ADR-vizsgával rendelkezünk, a telephelyen speciális figyelő rendszert kellett kiépíteni, veszélyeshulladék-raktárt kialakítani és így tovább…

Milyen a cég felépítése?
– Ketten vagyunk ügyvezetők, Kurucz Zoltánnal. Tulajdonrészünk is van, de a többségi tulajdonos a szekszárdi önkormányzat. A Rákóczi utcai telephely is a városé. Most 105 fő a foglalkoztatotti létszám, ami kezdetben 35 volt. Körülbelül 85 százalékuk megváltozott munkaképességű.

Mi értendő az alatt, hogy kezdetben?
– Szinte véletlenül csöppentük ide, mert alapvetően repüléssel foglalkozunk mindketten Őcsényben. Mezőgazdasági feladatokat láttunk el. Amikor csökkentek az ilyen irányú igények, szétnéztünk, hogy mivel lenne érdemes foglalkozni a felszabaduló időnkben. Jött egy uniós rendelet 2004-ben, hogy az elektronikai hulladékokat minden országban kezelni kell. Ezen felbuzdulva kezdtünk bele 2005-ben.

Tehát a varrodától eljutottak a készülékek bontásáig?
– Addig és még sok minden másig. Iskolákban, óvodákban látunk el külső, udvari takarítást, portaszolgálatot, van városon belüli futárszolgálatunk, foglalkozunk közterületkarbantartással, még a varroda is működik néhány fővel, munkaruhákat készítenek, és az elektronikai bontás mellett összeszereléseket is végzünk.

Az elektronikai hulladékokat (tévéket, hűtőszekrényeket, tűzhelyeket, porszívókat, mosógépeket, számítógépeket) itt szétszedik, és eladják a kinyert fémet, műanyagot?
– Ennél bonyolultabb a helyzet. A hulladékudvarokból, cégektől, intézményektől vagy a lakosságtól idekerülő dolgok előkezelése történik nálunk. Hűtőszekrényeknél ez csak tovább szállítást jelent, mert az ország egyetlen hűtőbontója Karcagon van. A többi leadott gépnél, eszköznél mérlegelünk, hogy mennyire érdemes kézi munkát fektetni a bontásba. Amivel nem éri meg pepecselni, az megy a darálóba. Van egy ezzel foglalkozó partnerünk, ledarálja a kapott anyagot, majd különböző eljárásokkal kiválogatja belőle a fémet, műanyagot, egyebet. Nálunk pedig a helyben bontás során képződik vas, műanyag, alumínium és réz frakció. Külön gyűjtjük a motorokat, transzformátorokat, amelyeket aztán majd a partnereink tovább bontanak. A szállítás optimalizálása is fontos cél. A háztartási gépekben sok a luft, a levegő, nagy helyet foglalnak. Szétbontva gazdaságosabb a fuvarozás. Éves szinten négyszáz tonna anyaggal van dolgunk.

Miből van a legtöbb?
– Háztartási gépeit folyamatosan cseréli és leselejtezi a lakosság. Ami érdekes, hogy a leadott, hagyományos, képcsöves tévék, monitorok száma 2005 óta nem csökken. Sajnos ezek újrahasznosítása nem megoldott. Korábban az üvegüket legalább átvették az üveggyárak, ma már nem. Tudtommal a lerakóba kerülnek, ami a legdrágább mutatvány a hulladékkezelésben.

Nagy változás előtt áll a hulladékkezelés. Hogyan tovább?
– Sok még a kérdőjel, hogy július 1-től kik és milyen feladatellátásra lesznek jogosultak. Mi ráadásul olyan speciális helyzetben vagyunk, hogy az ügyvezető társam most érte el a nyugdíjkorhatárt, én pedig jövőre leszek 65 éves. Továbbá: 2024-ben járnak le a hulladékgazdálkodási engedélyeink, amelyeket majd meg kellene újítani. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Egy biztos: szakszerű gyűjtésre és előbontásra az elektronikai eszközöknél mindenképpen szükség van. Mert az csak meglepő sztori, hogy egyes polgártársaink a leadott hűtőjükben benne felejtik a romlott húst. Viszont a fénymásolókban hagyott tintapatron vagy a kommunikációs eszközökből ki nem vett lítium akkumulátor nagy kárt, környezeti ártalmat, esetenként telephelytüzet is okozhat.

Jelentős változás lesz júliustól

Tóth Ferenc 1959-ben született Budapesten. Repüléssel foglalkozott, 1983-ban került Őcsénybe. Jelenleg Szekszárdon él, négy gyermeke és két unokája van. Mezőgazdasági repüléseket, permetezéseket végzett évtizedeken keresztül. A vállalkozást tavaly számolta fel. Közben, 2005-től egy szekszárdi székhelyű rehabilitációs foglalkoztató cég ügyvezetője lett. Egymást érték a profilbővítések. A kezdeti 35 fős létszámot – ügyvezető társával, Kurucz Zoltánnal – 105 főre növelte, miközben – egyebek mellett – elektronikai hulladékok előkezelésére is engedélyt szerzett. (Ez ötévenként megújítandó.) A KT-Dinamic Nkft többségi tulajdonosa a szekszárdi önkormányzat. A társaság újabb jelentős változás előtt áll, mivel július 1-től a hazai hulladékgazdálkodási rendszer egésze átalakul. A MOL koordinálja majd a feladatellátást. Ezzel kapcsolatos tájékoztatón már a két szekszárdi ügyvezető is részt vett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában