Hajdan

2023.07.15. 11:18

A 14 000 hektár területű erdőben csupán 24 milliméternyi csapadék esett március vége óta

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolnából.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

60 ÉVE „csaknem 10 000 export leánykaruha készítésére kapott rendelést a paksi háziipari szövetkezet” – közölte a  Tolna Megyei Népújság 1963. július 7-i lapszáma. „Legnagyobb részük – 7000 darab – a Szovjetunió részére készül, a többit Ausztriába exportálják.”

60 ÉVE a gemenci nagy szárazságról adott érzékletes képet a Tolna Megyei Népújság 1963. július 9-i száma. „A 14 000 hektár területű erdőben csupán 24 milliméternyi csapadék esett március vége óta. Az aszályban kisültek a vadtakarmány-földek, s Party Istvánnak, a vadgazdaság vezetőjének becslése szerint 6-800 mázsa lucernaszénával kevesebb terem, s lucernalegelője sincsen az értékes vadaknak. A nagy hőségben egész napon át az árnyat adó sűrűségekbe húzódnak a gímszarvasok, az őzek és a vaddisznók, csak naplemente és napfelkelte előtt jönnek elő legelni. Ivó- és fürdővizük ugyan van, hiszen szigetország az egész ártéri nagy erdőség, tele kisebb és nagyobb tavakkal, holt Duna-ágakkal. Különösen fontos ez a gímszarvasoknak, hogy dagonyáikban iszapfürdőt vegyenek.” 

60 ÉVE „kedves vendég érkezett a dalmandi munkatáborba” – számolt be az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1963. július 16-i száma. „Kovács Katalin, a női kosárlabda-válogatott csapatkapitánya kereste fel a nagykondái altáborban a Tolna megyei lányokat, hogy személyes élmény- beszámolójával színesítse a táborlakók programját. A jól sikerült találkozón a kérdések egy jelentős része a külföldi sporttalálkozókkal, utazással volt kapcsolatos. Ezekre válaszolva Kovács Katalin elmondta, hogy jártak eddig az összes népi demokratikus országban, ezenkívül Olaszországban, Franciaországban, Jugoszláviában, Argentínában. Augusztusban Szicíliába mennek, ahol részt vesznek Messina-i versenyen, ami egyúttal az Európa-bajnokságra való felkészülést is jelenti. Ezenkívül az idén még valószínűleg Franciaországba és az NSZK-ba vezet majd a kosárlabda-válogatott útja.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában