Kisszékelyi aratónap

2023.07.14. 08:00

A lelkesedés évről évre változatlan

Tizenkét aratócsapat indult a 12. Kiszékelyi Hagyományőrző Aratónapon július nyolcadikán szombaton. Minden csapatot külön, szóban értékeltek, mindenki emléklapot kapott.

Brunner Mónika

Kora reggel a Millenniumi Parkban gyülekeztek az aratók, két kisszékelyi, két simontornyai, három ozorai, valamint pincehelyi, tamási, tolnanémedi, nagyszékelyi és igari csapattal. Megérkeztek a lovasok, a csapatok fényképezkedtek, elfogyasztották a reggeli aratópálinkát. Elhangzott a köszöntő, a himnusz, volt zászlófelvonás, Sebestyén Molnár Árpád plébános pedig megáldotta az aratókat. Ezután a munka helyszínére indultak énekszóval, korhű öltözékben és eszközökkel, lovas kocsival, lovas kísérettel. Az érdeklődőknek kaszálási műveleteket tanítottak, aratóeszközöket mutattak be, kaszát kalapáltak, a csapatok aratni kezdtek. A verseny után elfogyasztották a hagyományos reggelijüket, például házi készítésű szalámit, paprikás pogácsát. Ezután az aratócsapatok visszaindultak a rendezvény központi helyszínére, a gabonát beszállították a szérűskertbe. 

 Jól sikerült a kisszékelyi aratónap. Fotó: beküldött kép

A zsűri külön nem hirdetett nyertest, minden csapatot szóban értékeltek, mindenki emléklapot kapott.  A közös, strandon elfogyasztott ebéd után a Szent György Római Katolikus Templomban hálaadó szentmisén vettek részt, itt a learatott búzát és az új kenyeret is megáldották. A kulturális műsor késő délután kezdődött, felléptek a Nemzetközi Néptánc Találkozó résztvevői, lengyel, erdélyi, szerbiai néptáncegyüttesek, valamint az Alisca Brass Band. Késő este aratóbál vette kezdetét a Vaskúti Bohémek zenekarral. 

– Sikeres volt a rendezvény, örülünk annak, hogy a lelkesedés évről évre megmarad az aratócsapatok részéről, így tud létrejönni minden évben az aratónap. Mindig élmény a közös találkozás, mindig különleges hangulata van ennek a napnak, mikor ilyen nagyszámú népviseletben öltözött ember jön össze és jól érzi magát – mondta lapunknak Pajor Ágnes, Kisszékely polgármestere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában