Élethosszig tartó

2023.07.10. 14:00

Az alelnök sikerrel gyűjti a diplomákat

Erdélyben szerezte első két felsőfokú oklevelét. Ezután az anyaországban gyarapította diplomáinak számát. Az alelnök elméleti és gyakorlati megalapozottsággal adhat tanácsot a településeknek.

Szeri Árpád
Orbán Attila Simontornyán, a Város Napján tartott rendezvényen (Beküldött fotó)

Ötödik diplomáját szerezte meg a múlt hónap végén Orbán Attila. Tolna vármegye közgyűlésének alelnöke ezzel az eredménnyel valószínűleg a rekorderek közé tartozik szűkebb pátriánkban.

Első főiskolai oklevelét Erdélyben, Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben vette át 1997-ben. Az öt éves képzés keretében két esztendőt Nagyszebenben töltött, itt német nyelven folytatta tanulmányait. Emellett fél évet Németországban, Hermannsburgban töltött ösztöndíjasként. Érdekesség, hogy ötödéves teológusként már tanított, az alsóbb éveseket oktatta német nyelvre.

Ezzel a gyakorlattal felvértezve iratkozott be a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem pedagógia-pszichológia szakára. Ezt a képzést kifejezetten lelkészek számára szervezték, tekintettel például arra, hogy ebben az időszakban komoly tanárhiány volt az erdélyi magyar iskolákban. Az 1999-ben megszerzett második diplomával az óvodától kezdve az általános és középiskolán át az egyetemig minden oktatási intézmény kategóriában tanított. Ez a tevékenység jobbára Arad megye településeihez kötötte.   

Orbán Attila később az anyaországba költözött és 2014-ben elnyerte Szárazd község polgármesteri tisztét. Három évvel később még ezen minőségében jelentkezett a Budapesti Metropolitan Egyetem politikai kommunikáció szakára. Településvezetői elfoglaltsága mellett szerezte meg 2019-ben harmadik diplomáját. Még ugyanezen évben – tartott a lendület – szintén ezen az egyetemen vezetésszervezésből is sikeresen vizsgázott és diplomái számát így négyre növelte. 

Azóta négy év telt el és Orbán Attila immár a vármegye közgyűlésének alelnökeként munkálkodik. A legnagyobb közösségi portálon majdhogynem napról napra nyomon követhető a tevékenysége: nyugtázható, hogy fáradhatatlanul járja a községeket, városokat. Miután a vármegyei önkormányzat hangsúlyosan foglalkozik terület- és településfejlesztéssel,  szükségét érezte elmélyülni ezen a területen, egyetemi szinten. Célkitűzésének megvalósítása érdekében tavaly nyáron beiratkozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre.

Itt többek között olyan tantárgyakban mélyült el – a főképpen minisztériumi osztályvezetőkből, jogászokból és közgazdászokból álló hallgatósággal együtt –, mint például kohéziós alapismeret, közbeszerzés, pénzügyi lebonyolítás, avagy állami támogatások.  Tanulmányai sikeres befejezéseként, immár az ötödik diploma birtokában, fejlesztéspolitikai szaktanácsadóként elméleti és gyakorlati téren egyaránt képes megalapozott, értékes segítséget nyújtani a településeknek.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: lesz-e hatodik diploma? Orbán Attila a kérdésre csak azért nem válaszolt azonnali igennel, mert látókörének középpontjában egy módfelett fontos célkitűzés megvalósítása szerepel. Ez pedig nem más, mint a doktori cím megszerzése. Éppen ezért ősztől ismét tanulni fog, de egy olyan iskolában, melynek elvégzésével immár dr. Orbán Attila névvel veszi át a cím használatára jogosító oklevelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában