Semmelweis-nap

2023.07.07. 20:00

Egészségügyi dolgozókat ismert el a kormányhivatal

Semmelweis Ignác nevét az anyák megmentőjeként őrzi az emlékezet.

Révészné Hanol Erzsébet

Egészségügyi dolgozókat ismert el a kormányhivatal (Beküldött kép)

A szülész és sebészorvos 1818. július 1-jén született, születésnapja 1992 óta a magyar egészségügy napja. Ebből az alkalomból számos rendezvényt tartottak az elmúlt napokban. A Tolna Vármegyei Kormányhivatal ünnepségét dr. Horváth Kálmán főispán nyitotta meg. Köszöntőjében méltatta Semmelweis orvosi érdemeit és meghatározó szakmai iránymutatását. Ezt követően Dr. Pátri Eszter vármegyei tisztifőorvos mondott beszédet, az ünnep névadójának munkássága nyomán megfogalmazva a mai népegészségügy feladatát, kihívásait, szerepét.

Markó Aranka osztályvezető előadásában ismertette Semmelweis Ignác orvosi tevékenységének főbb állomásait, hangsúlyozva ezek kiemelkedő szakmai és szemléletbeli jelentőségét. Semmelweis Ignác életet során több maradandó értéket hozott létre, de neve leginkább a gyermekágyi láz visszaszorításával és annak megelőzésével fonódott össze. Felismerte ugyanis, hogy a boncteremből a vajúdó anyákhoz siető és őket vizsgáló orvosok felelősségét a fertőzés terjesztésében, és ennek ellenszerét is a klórmeszes kézmosás révén. A résztvevők megismerhették a Semmelweis Ignácról elnevezett budapesti orvosképző egyetem modern oktatási-kutatási-innovációs munkáját is.

Több mint harminc éve hagyomány a Népegészségügyi Főosztálynál és jogelőd szervezeteinél, hogy a Semmelweis-nap alkalmából elismerik a népegészségügy területén hosszú időn keresztül kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársakat. „A Főispán és a Vármegyei Tisztifőorvos Elismerő Oklevele” kitüntetésben részesült Bács Gáborné Nagy Ilona járási vezető védőnő és Domokosné Mészáros Ágnes közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző, a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály dolgozói; Szilágyi Sándorné közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző, a Dombóvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa; Lazányiné Pöndör Lucia ügyintéző, a Paksi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály dolgozója.

Az ünnepségen versek hangzottak el, filmbejátszások voltak láthatók, Lozsányi Julianna, a Garay János Gimnázium tanulója pedig zongorajátékával járult hozzá az alkalomhoz – derül ki a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály beszámolójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában