Visszatekintés

2023.07.08. 10:20

Emberéletet követelt a vihar Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Makovics Kornél

60 ÉVE a simontornyai ásványvíz forrásról jelent meg véleménycikk a lapban. „1958-ban a kánikula közepén írtunk arról, hogy Simontornya községben értékes ásványvíz folyik el, holott akkor is országos viszonylatban hiánycikk volt e víz. Azt kaptuk válaszul, hogy azért nem tudják az ásványvíz töltését, forgalomba hozatalát elvégezni, mert nincs elegendő üveg. Hat év telt el írásunk óta. De még mindig a szabadba folyik a simontornyai ásványvíz. A tanácsháza előtt háromnegyedes csőből ömlik a forint a szennyvízárokba. Nem kellene sok pénz egy töltő-üzem felállításához. Csupán az kellene, hogy gazdája lenne a simontornyai ásványvíznek. Gazdája, aki meglátja a forintot a szennyvízárokba folyó vízben. Aki meglátja, hogy közel van a Balaton, hogy Dél-Dunántúlon nincs ásványvíz-forrás és évek óta probléma Pécs, Szekszárd és más városokban, községekben az ásványvíz-hiány enyhítése.”

60 ÉVE „egy hete múlt, hogy megnyílt Szekszárd korszerű vásárcsarnoka. Amikor épült, sokan mondogatták, hogy felesleges ilyen nagy csarnok a városnak, nem tudják majd kihasználni. Nos, a gyakorlat máris rácáfolt erre. A MÉK, a termelőszövetkezetek elárusító-helyein jóval olcsóbb minden áru, mint az őstermelőknél, állandóan lehet vágóbaromfit kapni.”

60 ÉVE „rendkívül nagy erejű vihar söpört végig Tolna megyén. A vihar több helyen fákat csavart ki, s kerítéseket döntött össze. A vihar erős villámlással járt. A villám belecsapott a miszlai Búzakalász Termelőszövetkezet gabonatáblájába és meggyújtotta a kombájnszalmát. A tűz következtében 27 hold kombájnszalma ment kárba. Nem sokkal később 300 méterrel odébb csapott le a villám s halálra sújtotta B. J. pénzügyőr szakaszvezetőt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában