Műfészkek

2023.07.27. 14:39

Fecskehotellel csábítanak megtelepedésre

Fecskehotelek kihelyezésével segítik a különböző fecskefajok fészkelését Dombóváron.

Révészné Hanol Erzsébet

Fecske műfészkek (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

Miként arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Dombóvári Csoportjának honlapján beszámolnak, a molnárfecskék számára alkalmas telepet a „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvánnyal közösen állították. Nagy Sándor, az MME helyi csoportjának titkára elmondta, hogy negyven éve közel 900 pár molnárfecske költött a városban, a tavalyi felmérés szerint viszont a foglalt fészkek száma nem érte el a százötvenet.

Forrás: MW archív

Emiatt akkor ötven műfészket helyeztek ki a vasútállomáson, és idén a Csillagház és az OTP közötti téren helyezték ki engedéllyel a vármegye második ötven fészkes fecskehotelét. A szakember hozzátette, hogy a helyszínválasztás legfőbb indoka az volt, hogy a közeli épületeken költsön a faj, mivel a pénzintézet épületén 12 pár molnárfecske már költött.

A tapasztalatok szerint 1-3 év szükséges a telep benépesüléséhez. Kiemelkedő példa Mátics Ferenc családi háza Tamásiban, ahol 300 műfészek biztosít otthont a molnárfecskéknek, és hasonló próbálkozást találni Felsőnyéken, Kurdon és Szőlőhegyen is.

Nagy Sándor arra is kitért, hogy mindhárom hazai fecskefaj 70-80 százalékos állománycsökkenésének a költőhelyek megszűnése a legfőbb oka. A füstifecske a hagyományos állattenyésztő telepek és háztáji istállók jellegzetes madara, ám ezek visszaszorulóban vannak.

A molnárfecskék kiszorultak a magas középületekről és lakóházakról, többek között a fényvédő rolók tömeges felszerelése miatt. A partifecskéket húsz éve még több száz működő homokbánya és löszfal várta a vármegyében, napjainkban viszont csak néhány lakott partfalról tudni.

A madártani szakember elmondta, hogy a partifecskéknek Gunarasban alakítottak ki partfalakat körülbelül 80 méteren, a füstifecskéknek pedig egy dombóvári tanyán helyeztek ki 70 műfészket, így nemcsak a molnárfecskék megtelepedését segítik.

Az egyesület tagjai között vannak kiemelt támogatók, illetve egy-egy műfészek megvásárlásával, és az adó 1 százalékos felajánlásával többen támogatták fecskeprogramot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában