Gyérítés

2023.07.03. 11:15

Folytatódik a harc a vérszívók ellen

Az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek. A legtöbb térségben úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként. A technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

A következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A héten a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket. A Dunántúlon Csorna környékén, Tatán, Baranya, Tolna és Zala vármegye számos településén, továbbá Szolnok térségében lehet majd találkozni a permetezést végző járművekkel. Ahogy a biológiai lárvagyérítésnek, úgy a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazott módszereknek is vannak korlátai, a természetben teljes szúnyogmentesség nem érhető el. A kezelések célja a vérszívók számának elfogadható szintre csökkentése, ezáltal a lakóterületeken az életminőség javítása.

Tolna vármegyében összesen 4175 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Szerdán Alsónána, Várdomb és Szálka; csütörtökön Báta, Pörböly, Alsónyék, Attala, Bátaszék, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Dombóvár, Döbrököz, Fácánkert, Felsőnána, Gyulaj, Harc, Jágónak, Kapospula, Kaposszekcső, Kéty, Kistormás, Kocsola, Kölesd, Lápafő, Medina, Nak, Sióagárd, Szakcs, Szedres, Tengelic, Várong, Zomba és Kurd településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

Számos szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a rovarok az esős időszakokat követően jelennek meg nagy számban a lakókörnyezetünkben. A lakosság is sokat tehet az élőhelyeik felszámolásáért, a ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában