Fúrnak-faragnak

2023.07.29. 11:32

Kalapács és véső kisgyermek kezébe való!

Kalapácsot és vésőt vehetnek kézbe a kisgyermekek Törő György foglalkozásain. A fafaragó népi iparművész irányításával és felügyeletével készítik alkotásaikat az apróságok. Deszkára kerül a címer sziluettje is.

Szeri Árpád

Törő György ezt mind magával vitte Aparhantra, a könyvtában tartott foglalkozásra (Beküldött fotó)

Csordultig megpakolt autójával járja Törő György mostanság a vármegye kistelepüléseit. Az ismert fafaragó népi iparművész az Illyés Gyula Megyei Könyvtár megbízásából tart kézműves foglalkozásokat a nyári táborok nebulóinak, hol szabad téren, hol pedig könyvtár termekben. Aparhanton, Dalmandon és Varsádon már találkozott a kisgyermekekkel, hamarosan Lengyelben is beavatja őket a véső-kalapács használatával zajló alap fogásokba. 

Az alkalmi szakkör azonban nem egyből a munkával kezdődik. Törő György népi játékokat, illetve régi faragványokat is megismertet a táborlakókkal. Az adott esetben közel százéves tárgyak mind rendelkeznek saját történtettel. A népi iparművész a lényeg érzékeltetésére saját példáját idézte fel; amikor is az első világháborút megjárt nagypapája, miközben a csatákról mesélt neki, történeteinek végeztével el is készítette azt a faragványt, ami örök kapcsot, emléket jelentett a két generáció között. Ezek a múltat idéző tárgyak, kellő érzelmi töltést tartalmazó magyarázattal, ma is megragadják az ifjú korosztály képzeletét.

A gyerekek megismerkednek a különböző fafajtákkal is, legyen az hárs vagy tölgy, illetve áttekintést kapnak a gyümölcsfákról is. Utóbbiak bemutatására a maga valós formájában kiváltképp a kerttel is rendelkező Csiga-Biga Nyitott Kézműves Műhely ad lehetőséget. A vármegyeszékhelyen, a Bátaszéki úton található létesítményben – ahol táborok váltják egymást – Törő György állandó vendég,  vejével, Töttősi Attila népi iparművésszel együtt.

– A nagyobb gyermekeket igyekszem arra ösztönözni, hogy járjanak kézműves szakkörökre – mondta Törő György. – Viszem magammal a pillanat szorítókat, a kisebb-nagyobb kalapácsokat, a különböző formájú vésőket és a fiatalok máris átélhetik az alkotás örömét. Az elkészített figurákat haza is vihetik.

A kellemest mindig igyekszem összekötni a hasznossal: például a községekben tartott foglalkozásokon egy tizenötször tizenöt centiméteres deszkára rávéssük a falu címerét is. Nem a maga teljességében, aprólékosságában, mert az sokáig tartana, hanem előrajzolás alkalmazásával csak a sziluettjét. De ettől kezdve a gyerekek már ismerni fogják településük ezen fontos jelképét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában