A vízben is legyünk biztonságban

2023.07.16. 07:00

Kiskorban jó megtanulni úszni, később is lehet, de nehezebb

A vízbiztonság életkortól függetlenül mindenki számára fontos, annak kialakítása elsődleges szempont, mely nemcsak a saját életünket, de másokét is megmentheti. Cikkünkben egy úszásoktatóval gyűjtöttük össze a vízbiztonság eléréséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat, teendőket.

Farkas Eszter

Szálkai strand. (Archív)

Fotó: Makovics Kornél

A vízbiztonság kifejezés hallatán sokaknak egyből a gyerekek jutnak eszébe, holott minden korosztály számára egyformán fontos, hogy magabiztosan mozogjunk a vízben, legyen az nyílt víz vagy strand.

– Már az apró gyermekeknél érdemes elkezdeni a vízhez szoktatást, majd az úszás­oktatást, de mindezt felnőttkorban is el lehet sajátítani, csak nehezebb – emelte ki Taksonyi Kata úszásoktató. Vízbiztos úszástudással az úszó képes nagyobb távot megtenni kisebb energiabefektetéssel, és a vízben jól tud tájékozódni. Vagyis akár kétszáz métert képes úszni valamely úszásnemben, mély vízben, kapkodás és pánik nélkül. Amennyiben valaki nem tud úszni, és így merészkedik folyó, tó sekélyebb vizébe, az fokozottan figyeljen arra, hogy egy-egy hullám érkezhet váratlanul, vagy hirtelen mélyülhet a meder. 

– Felhevült testtel ne ugorjunk azonnal vízbe, mert az légzésleállást idézhet elő, érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetünket a víz hőjéhez. Az alapszintű újraélesztés ismerete is kiemelendő fontosságú lehet, mind elméletben, mind gyakorlatban. Bizonyos krónikus betegségek esetén kiemelten fontos a körültekintő fürdőzés, így szívbetegségek, epilepszia, autizmus és cukorbetegség esetén is.

– A rendszeresen szedett gyógyszereket mindig vegyék be strandolás előtt. Alkoholfogyasztást követően vízbe menni mindig kockázatot jelent, ugyanis a reakcióideje lassul az embernek, ezenfelül az eszméletvesztés veszélye is fennáll. Ha az úti cél valamely hazai nyílt víz – a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó vagy a Fertő-tó –, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán tájékozódhat az aktuális viharjelzésekről. A viharjelző rendszerek április 1-től október 31-ig üzemelnek.

– Az otthoni medencére vonatkozóan is van néhány alapszabály. Például az, hogy mindenképp érdemes elkeríteni, nehogy bárki beleessen. A gyerekeket szintén csak felügyelettel hagyjuk a vízben és a víz közelében egyaránt, mert térdig érő vízben is meg lehet fulladni. Legyen a medence környékén mentőmellény, illetve mindig legyen a közelben telefon, hogy szükség esetén hívhassuk a mentőket.
 

A nyílt vizek veszélyesebbek

Nyílt vizek, folyók esetében, a sodrást és az áramlatokat figyeljük, hiszen például egy folyó még a tapasztalt úszó számára is veszélyt jelenthet. A gyermekeknél kiemelten fontos, hogy mindig csak felügyelet mellett engedjük a vízbe, legyen az medence, tó vagy tenger. Felfújható matracon vagy más egyéb eszközön sem szabad egyedül hagyni a csemeténket, mert ezek mind hamis biztonságérzetet adnak. A véletlen balesetek között világszerte a második leg­gyakoribb halálozási ok a vízbe fulladás a tizennégy évnél fiatalabb gyerekek körében. Ezért is döntő fontosságú, hogy a kicsik minél előbb megtanuljanak úszni. Nagyon fontos a mentőmellény használata, ha csónakázunk, vízibiciklizünk. A bójákkal jelzett részek a biztonságosabb vízszakaszokat jelölik, kötelező ezeken belül tartózkodni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában