Istentisztelet

2023.07.01. 16:10

Ne csak ünnepi alkalmakon jussunk lelki táplálékhoz

Megszépült a nagyszokolyi református templom külseje és felújították az Angster orgonát is. Mindezt szombaton hálaadó istentiszteleten ünnepelték.

Révészné Hanol Erzsébet

Hálaadó istentiszteleten mondtak köszönetet a nagyszokolyi református gyülekezet tagjai templomuk külső felújításáért és az orgona megújításáért. Az ünnepi alkalmon Balog Zoltán református püspök igehirdetéssel szolgált: Pál apostol tesszalonikaiakhoz írt második leveléből idézett. Mint mondta, fontos, hogy ne csak ünnepi alkalmakon jussunk lelki táplálékhoz, hanem a hétköznapokon is. Erre pedig lehetőséget ad a napi ige olvasása, amely összeköt mindenkit, aki csak olvassa, éljen a világ bármely táján. A püspök úgy fogalmazott, hogy minden nap meg kell küzdenünk a hitünkért. – Akkor kezdünk el keresztyén módon gondolkodni, amikor nem azt kérdezzük magunktól a bajban, hogy miért teszi ezt velem az Isten, hanem azt, hogy mi célból? Mit akar tanítani a megpróbáltatások által? Balog Zoltán úgy látja, a nehézségekben is mindig meg lehet találni azt, amiért hálásak lehetünk.

Fotó: Kiss Albert

A felújítás részleteiről Harsányi Béla, a település lelkipásztora beszélt a híveknek, a Tolna vármegyei református gyülekezetek megjelent lelkipásztorainak és képviselőinek. Elmondta, hogy 1790-ben fejeződött be a templom építése, majd száz évvel később kibővítették az épületet. A mostani munka két ütemben zajlott. A magyar kormány támogatásával 2019-ben előbb 38 millió forintból, majd 2022-ben további 14 millió forintból újult meg a templom külseje. Többek között vakolták, festették a homlokzatot és a falakat, javították a fa nyílászárókat, elvégezték a vízszigetelést, felújították a csatornarendszert, a toronyban ács- és bádogos munkákat végeztek, tetőjavítási munkák zajlottak. A templom Angster orgonájának felújítását Süveges István orgonaépítő mester végezte. Erre négymillió forintot tudtak fordítani. Javították a sérült elemeket, pótolták a hiányzó részeket, így teljesen megújult a hangszer. Azt, hogy milyen gyönyörűen szól, Sárosi Dániel orgonaművész jóvoltából hallhatták a megjelentek. Rövid hangversenyén közreműködött Kovács Marietta hegedűn és Kovács János trombitán.

Az ünnepi alkalmon felszólalt Süli János, a térség országgyűlési képviselője. Azt hangsúlyozta, nagy felelősségünk, hogy megőrizzük templomainkat, és a jövőben folytatni szeretnék ezt a munkát. Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a hitnél nincs nagyobb összetartó erő. Emlékeztetett rá, hogy háromszáz éve, amikor a török dúlás után újra népesült az ország, a betelepülők nemcsak vetőmagot hoztak magukkal, hanem a Szentírást is. Az önkormányzat nevében Farkas Györgyike alpolgármester mondott köszönetet a felújításért. Rácz József, a Tolnai Református Egyházmegye esperese pedig arra is kitért, hogy a templomok megújítása mellett a gyülekezetekre, erős közösségekre is szükség van. Az istentiszteleten közreműködött a Kálvin Kórus és a nagyszokolyi hittanos gyerekek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában