Jubileum

2023.07.01. 11:35

Negyedszázados fennállását ünnepelte a Rotary Club Szekszárd

Fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte pénteken délután a Rotary Club Szekszárd. A vármegyeháza jellegzetes épület kertjében lévő Rotary kőnél az ünnepet levezető tag, dr. Dobos Gyula köszöntötte a résztvevőket, az asztaltársaság, majd klub alapítóját és első elnökét, Kovács M. Józsefet, dr. Sólyom Bódogot, aki majd tíz éve a Districh kormányzói tisztét és több cikluson át az alkormányzói tisztet is betöltötte, a jubileumi charterre eljött bajai, kaposvári, kozármislenyi, pécsi és székesfehérvári rotaryánusokat, és Szrinka Pált, aki jelenleg a dél-dunántúli rotary régió alkormányzója.

Fotó: Makovics Kornél

Az ünnep a vármegyeháza dísztermében folytatódott, ahol dr. Dobos Gyula beszélt arról, hogy 118 éve, 1905. február 23-án, Chicagóban, Paul Harris ügyvéd, Sylvester Schuele szénkereskedő, Hiram Shorey konfekcióárus és Gus Loehr bányamérnök megalapította a Rotary Clubot, amely hamarosan elterjedt a világban. Ma több mint kétszáz országban másfél milliónál több tagja van, a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, az ENSZ-ben is tanácskozási jogú állandó képviselettel rendelkezik. Minden ember számára nyitott, politikától mentes, tagjai szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követve a világban a megértés és a jó szándék terjedésére törekednek. Céljuk az önzetlen segítőkészség, a cselekvő humanizmus gyakorlása a mindennapi életben. 

Magyarországon 1925-ben Budapesten jött létre az első Rotary Club, de 1944-ben belügyminiszteri rendelettel feloszlatta a szervezetet. Csak 1987-ben újult meg a magyar rotary, ma 55 klubban több mint ezerszáz tagja van.

Beszélt arról is, hogy Szekszárdon 1997. szeptember 9-én a Vármegyeháza Borozójában öten, Kovács M. József, Biczó Ernő, Kiss Dezső, Letenyei László és Módos Ernő alakította meg az asztaltársaságot, amelyhez szinte napokon belül tizenketten csatlakoztak, és pécsi és pesti rotarys barátok segítségével hamar a megalakult a Rotary Club Szekszárd. Támogatták a faddi gyermekotthont fennmaradásáig, majd a szekszárdi gyermekotthonnal alakítottak ki a mai napig fennálló segítő kapcsolatot. A 2004-es esztendőtől egészen a covid időszakig együttműködtek a Hospice Alapítvánnyal, folyamatosan támogatják az iskolák hátrányos helyzetű és kiemelkedő munkát végző tehetséges tanulóit. Német, holland, belga rotarysok közvetítésével évente több kamionnyi jó állapotú egészségügyi berendezést hoztak a szekszárdi kórházba, 2015-ben pedig kilenc ország tizenhat klubjának összefogásával a magyar rotary eddigi legnagyobb projektjét valósították meg, Szekszárdon a szülészet, nőgyógyászat és gyermekosztály majd 100 milliós értékben kapott korszerű technikai eszközöket.

A rotary szekszárdi negyedszázadának most zárult utolsó évéről a soros elnök, Scherdan János beszélt, egyebek közt megemlítette a kerékpár szervízpontok átadását, ami a biciklivel túrázóknak nyújt segítséget. Ezt követően átadta a tisztséget, s vele együtt az elnöknek járó rotary láncot a következő elnöknek, a klub egyik alapítójának, Módos Ernőnek, aki mostantól egy évig viseli ezt a feladatokkal teljes tisztséget. 

Az új elnök, aki az alapítást követően már állt egy esztendőn át a klub élén, programját ismertetve elmondta, többek között szeretné javítani a klub kapcsolatát a várossal, a város vezetésével, mert tisztelik, szeretik, de nem eléggé ismerik a rotary klub tevékenységét. 

A 25 évet ünneplő jubileumi charterre eljött a sok évig külföldön élő Kovács M. József, több régi tag, a társ rotary klubok képviselői, s az ünnep baráti beszélgetéssel, közös vacsorával folytatódott.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában