Római erőd

2023.07.18. 13:32

Régészeti kutatás kezdődött a dunakömlődi Lussonium feltáratlan részén

Ásatások folynak a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi hallgatóinak közreműködésével a dunakömlődi Lussonium területén. A római kori erődnek ezt a középső területét még nem kutatták. A cél, hogy a korábban feltárt úthoz kapcsolódó épületmaradványokat tisztázzák – számolt be a munkákról dr. Fazekas Ferenc, a Paksi Múzeum új igazgatója.

Gazsó Rita

– A mostani ásatás a korábbi munkák folytatása, amely 2021-ben, tíz éves szünet után kezdődött újra – mondta a helyszínen dr. Fazekas Ferenc, akitől megtudtuk, hogy a munkák az észak-dél irányú főúthoz kapcsolódó kisebb terülen zajlanak. Az ásatások felderítették, hogy a területet komolyan érintették a mezőgazdasági munkák, elsősorban a mélyszántás. 

Fotó: Molnár Gyula

– Amit találtunk, azok korai lakóépület maradványok, amelyek az első benyomások alapján vélhetően a tábor föld-fa-palánk periódusához, a közép császárkorhoz tartoztak. A leletek kiértékelése természetesen folyamatban van, de az már most biztos, hogy a kőépületek előtti korszakról van szó, amely nagyon jelentős, hiszen ezeket a legnehezebb megtalálni. Itt egészen komplex, valószínűleg legalább kétfázisú épületmaradványok kerültek elő – tette hozzá az igazgató.

A korábbi munkák– mint ismert – főként az erőd északi vagy déli részére koncentráltak és azzal a céllal történtek, hogy a szakemberek megismerhessék a tábor beépítettségét, a hozzá kapcsolódó út és épületek viszonyát. 

A mostani ásatást dr. Fazekas Ferenc exkluzívnak nevezte, hiszen az eddigi kutatásokkal ellentétben ezúttal nemzetközi csapat dolgozik rajta, elsősorban a Pécsi Tudományegyetem angol nyelvű régész-képzésének hallgatói, doktorandusz jelöltjei vesznek részt a munkában. Ez mérföldkő a Lussonium kutatásának történetében – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában