Vízitúra

2023.07.25. 10:39

Partra szálltak Pakson a Duna-túra résztvevői

Idén már hatvanhatodik alkalommal rendezték meg a Tour International Danubient, azaz a Nemzetközi Duna-túrát. Az evezősök Ingolstadtból indultak még június végén, a terveik szerint pedig szeptember 10-re elérik a Fekete-tengert.

Gazsó Rita

Európa leghosszabb vízitúráján több hónap alatt Ingolstadttól a Fekete-tengerig eveznek (Fotó: M. Gy.)

A maratoni evezőstúra résztvevői pénteken érkeztek meg Paksra, akik az ASE csónakházánál szálltak partra. A város jóvoltából idén is szállást és vacsorát kaptak a résztvevők. Paksról vasárnap reggel folytatódott a vízitúra Bajára, majd onnan Mohácsra eveztek. 

A nemzetközi Duna-túra (TID) a világ leghosszabb, legrégebbi szervezett vízitúrája, amit 1956-ban alapítottak szlovák és magyar kajakosok. A 2 455 kilométer hosszú útvonal a bulgáriai Szilisztrán keresztül a Fekete-tengerig tart, a túra teljes ideje közel két és fél hónap. Ez alatt az idő alatt teszik meg a távot a lelkes kenusok és kajakosok, akiknek van idejük és erejük a teljes túrán részt venni. Az elmúlt években a világ közel húsz országából több tízezer vízitúrázó töltött rövidebb-hosszabb időt a TID keretében a Dunán. 

A résztvevők, a szakaszbeosztás alapján egyénileg határozhatják meg saját kezdő, illetve végállomásukat. A túrázók egyébként teljesen önellátóak, egyedül gondoskodnak a járművekről – hajóról illetve szállítóeszközről –, a felszerelésről, sátorról, gázfőzőről és az étkezésről, azaz többnyire konzervekről. A TID-et vendégül látó városok jóvoltából gyakran a helyi szokásoknak megfelelő melegétel is várja a túrázókat. A táborhelyeket és a pihenőnapokat úgy választják ki, hogy hangulatos kisvárosokat, érdekes műemlékeket fedezhessenek fel a résztvevők. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában