Madárgyűrűzés

2023.07.31. 15:00

Rekord számú gólyafiókát gyűrűztek meg

Rekord számú fehér gólya fióka kapott idén egyedi jelölést, ugyanis soha nem sikerült még egy szezonban 1338 kisgólya lábát meggyűrűzni.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: MW

Ez a szám az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze és még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Ha szerényen is, de vármegyénk is hozzájárult az eredményhez, Tolnában három fészekből kilenc gólyafióka kapott jelölést.

Az MME 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése. A gólyák – és általában a madarak – gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését.

A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak pontosabb ismerete, a költési sikerről, de akár a területhűségről vagy a párválasztási szokásokról szerzett tudás az állományok megvédéséhez is alapvető információt nyújt.

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában