Bölcsek lettek

2023.07.24. 07:00

Sikeresen lezárult az érettségi vizsgaidőszak a vármegyében

Lezárult a május-júniusi vizsgaidőszak a középszintű szóbeli vizsgákkal június harmincadikán sikeresen és eredményesen. Az Oktatási Hivatal portálunknak ismertette, hogy kétezeregyszázkilencvennégy tanuló vizsgázott Tolna vármegyében.

Brunner Mónika

Érettségiző diákok a palánki Csapó szakiskolában

Fotó: Mártonfai Dénes

A vizsgákat tett tanulók közül ezerháromszáznyolcvanöten kaptak érettségi bizonyítványt, tanúsítványt négyszázhatvanan, sikeres kiegészítő vizsgát harminckilencen tettek, sikeres ismétlő vizsgát pedig negyvenhatan. Sikeres szintemelő vizsgát kétszáznegyvenheten tettek, sikeres előrehozott vizsgát pedig ötszázharmincöten. 

A vizsgáztatók több mint nyolcezer tantárgyi vizsgát értékeltek, összesen nyolcezerhatszázhetvenhetet. 

A diákok a főbb tantárgyak közül matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, angol nyelvből, német nyelvből, biológiából, fizikából, kémiából, informatikából, földrajzból adtak számot a tudásukról. 

A legnagyobb sikert Tolna vármegyében az emelt szintű angol nyelv tantárgy vizsgázói érték el, a kétszázharminckilenc diák 4,78-as átlaggal zárt. Középszinten angolból hatszázhatan vizsgáztak, összesen 3,75 -ös átlaggal. Szintén kitűnő eredményt értek el magyar nyelv és irodalomból emelt szinten: a negyvenkét diák 4,76-os átlageredményt produkált, középszinten vizsgázó társaik, ezernégyszázegy diák, 3,82-es osztályzat átlagot produkált. 

Ezután a német nyelvből vizsgázók értek el elismerésre méltó eredményt: emelt szinten ötvenöten, 4,67-es átlaggal, középszinten háromszázhatvanöten 3,37-es átlaggal végeztek. A történelem tantárgyból sem kellett szégyenkezniük, emelt szinten, százharminckilenc diák 4,54-es átlagot mutatott, középszinten ezerháromszáznégyen 3,77-es átlaggal végeztek. 

Ezután következett a matematika, emelt szinten hatvanhatan 4,47-es átlaggal, középszinten ezerháromszázhetvenegyen 3,17-es átlaggal büszkélkedhetnek. A földrajz tantárgyból emelt szinten harmincegyen vizsgáztak 4,45-ös átlaggal, a középszintű vizsgaszám hatvan, az osztályzatok átlaga 3,63. A fizika tantárgy volt az, ahol kicsit megfordultak az arányok: középszinten tizenkilencen vizsgáztak 4,37-es átlaggal, emelt szinten huszonegyen 3,86-os átlaggal.

Biológiából emelt szinten százegyen vizsgáztak, 4,3 -as átlaggal, középszinten hetvennégyen tettek vizsgát, osztályzatuk átlaga 3,69. A kémia is csavaros tantárgynak bizonyult, középszinten négyen vizsgáztak belőle 4,25-ös átlaggal, emelt szinten negyvenhárman, 4,23-as osztályzat átlaggal. Az emelt szintű informatika vizsgán nyolcvanhatan vettek részt, 4,03-as átlagot hoztak, középszinten száznegyvenöten adtak számot a tudásukról 4,01 átlaggal. 

Az adatok természetesen kiegészülnek a 2020-as módosított Nemzeti Alaptanterv szerint tanulók előrehozott vizsgáinak eredményeivel: itt a teljesen 5-ös vagy éppen a 4,97-es osztályátlag is előfordult. Az átlagok kiszámításánál nyilván számít, hogy egy-egy tárgyból hány diák tett vizsgát, ezzel kapcsolatban elmondható, hogy az emelt szinten vizsgázók kevesebben voltak és jellemzően magasabb átlageredménnyel végeztek. 

Hányan kaptak elégtelen értékelést? 

Az Oktatási Hivatal statisztikai adatai alapján Tolna vármegyében az összesen hétezerkétszázhúsz vizsga során kilencvenkét tanuló kapott 1-es osztályzatot egy-egy vizsgájára: nyolcvankét diák a középszintű vizsgái, tíz diák az emelt szintű vizsgái során.

A sorrend a továbbiakban így alakul: ezeregyszázegy tanulónak adtak 2-es, ezerhatszáznegyvenkilenc diáknak 3-as osztályzatot, ezernyolcszázötvenhárom vizsgázót jutalmaztak 4-es jeggyel, kétezerötszázhuszonöten pedig megkapták az 5-ös érdemjegyet. Az osztályzatok átlaga középszinten 3,66, emelt szinten: 4,54.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában