Jegyzet

2023.07.18. 14:38

Tisztesség

A biztosítás jó dolog. Főleg a biztosító társaságok számára.

Wessely Gábor

A kép illusztráció.

Ők azt tekintik természetes állapotnak, ha nincs baj. Ha szépen csordogálnak a befizetések, és gyarapodik a tőkéjük. Ha baj van, ha nekik kell(ene) fizetni – például egy jégeső, egy tűzeset vagy egy csőtörés kapcsán –, az természetellenes, zavaró szituáció. Ilyenkor kárszakértőt küldenek ki, aki megvizsgálja, hogy nincs-e valami sumákolás a dologban. A becsületes embert ez zavarja, de elfogadja, mert tudja, hogy rengeteg a becstelenség, a lenyúlás, a biztosítási csalás szép hazánkban. Is.  

Korjellemző hír: kamucégek kereskednek az Ukrajnából kimenekített gabonával, többek között Romániában, Csehországban és Magyarországon. A „fejlett” államok polgárainak életcélja a 21. században: könnyen, gyorsan megtollasodni, bármi áron. 

Vajon miért nem okosodik meg az emberiség? Miért követjük el generációról generációra ugyanazokat a hibákat, bűnöket: hazudozás, lopás, hűtlenkedés, szószegés, mindent akarás, háború? Nagyon egyszerű a válasz: nincsenek nagymenő, sikeres, szabálykövető emberek. A szemétkedés sokkal kifizetődőbb az üzleti életben. Is. 

Számos országban visszatartó erő a kemény büntetés: megcsonkítás, megkövezés. Ha ezeket a rendelkezéseket feloldanák, vélhetően ott is mindent elsöpörne a bizniszvágy. Elérkezik vajon az ember valamikor egy olyan életállapotba, amikor nem a külső törvényi fenyegetettség miatt, hanem a belső meggyőződése okán lesz tisztességes?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában