Közlekedés

2023.07.11. 17:30

Závod-Mucsi összekötő út: magánpénzeket adományoznának a felújításra

A Závodot és Mucsit összekötő önkormányzati tulajdonú út felújítására évtizedek óta keresi a pénzügyi forrást a két önkormányzat. Igyekeznek elkerülni, hogy az öt kilométeres út lezárása végül megtörténjen.

Brunner Mónika

Miután nyilvánosságot kapott a Závodot és Mucsit összekötő út egyre romló állapota, sokan fordultak a závodi önkormányzathoz támogató és építő szándékkal. Például van, aki pénzadománnyal is hozzájárulna az útburkolat javításához. Erről László Attila, Závod polgármestere tájékoztatta lapunkat. 

A fotón László Attila polgármester látható a Mucsit és Závodot összekötő úton. Fotó: beküldött kép.

Mint arról beszámoltunk, az önkormányzati út 2,7 kilométerének Závod, 2,3 kilométerének Mucsi önkormányzata a tulajdonosa. Az úton a burkolat aljáig leérő kátyúk találhatók, az út szinte használhatatlan. A folyamatosan romló útburkolat miatt két éve 30 kilométer per órás sebességkorlátozást vezettek be. László Attila polgármester szerint egyelőre nem tudják felújítani az utat. 

– Meglátásom szerint a helyreállítási költségek volumenét, és az emberek jószándékát összevetve, az önkormányzat rendelkezésére álló források tükrében sem teszik lehetővé az útfelújítást. A kialakult helyzetre való tekintettel hivatalos megkeresésben kértem az állami vagyonkezelőt, hogy vizsgálja meg az érintett útszakasz állami tulajdonba vételének lehetőségét, valamint keressenek megoldást az útszakasz közútkezelői üzemeltetésnek ellátására – ismertette lapunknak László Attila polgármester. 

Mint elmondta, ezzel párhuzamosan a Belügyminisztériumnak írt levelében Pintér Sándor belügyminisztert kérte, hogy vizsgálja felül a hozzájuk hasonló kistelepülések esetében az önkormányzati tulajdonban lévő külterületi közutak állami tulajdonba vételét, valamint emeljék állami hatáskörbe ezen utak működtetési feladatait. Szándéka támogatását kérte többek között a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, aki egyben a térség országgyűlési képviselője és útügyi biztos, illetve Gyopáros Alpártól, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztostól is. 

Az elmúlt években a gépjármű és teherforgalom megnövekedése következtében az út minőségromlása már napi szinten mérhető értékeket mutat. Állaga, műszaki paraméterei már nem teszik lehetővé a biztonságos közlekedés feltételeit, még sebességkorlátozó intézkedések alkalmazásával sem. 

Vízelvezetést is szeretnének 

László Attila, Závod polgármester hivatalos levelében szerepel a Kisvejke-Závod-Mucsi-Tevel térséget érintő szintén fontos ügy. A 6537-es Kisvejke-Tevel összekötő út mintegy hat kilométeres szakasza burkolatának és vízelvezetésének felújítása is indokolt lenne az érintett útszakasz állapota miatt. A csapadékvíz ugyanis az úttesten kénytelen lefolyni, mellékutcába folyik be, ott állandó padka kimosódást okoz. Az összekötő útszakasz felújítását több szempont is indokolja, de itt is hivatkozik a megnövekedett gépjármű és teherforgalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában