Gázfűtésnél is kell

2023.08.19. 09:30

A nyári forróságban sem pihennek a kéményseprők

Jóllehet még messze a fűtési szezon, a szükséges előkészületeket azonban már most érdemes megtenni otthonunk biztonsága érdekében. A kéményseprők nyáron is végzik a szükséges ellenőrzéseket – hogy ne kelljen a kiérkezésükre sokat várni, érdemes most időpontot foglalni.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Makovics Kornél

Még ugyan javában tart a nyár, már most gondolni kell a fűtési szezonra. A tűzifabeszerzéseknek is ilyenkor van a szezonja, és érdemes a kéményseprőket is a nyári időszakban hívni, hogy a füstelvezetőt ellenőrizzék. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy nem érdemes őszig várni az időpontfoglalással. - A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Nyáron gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb – hangsúlyozzák. 

Akik családi házban élnek, és oda nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes, viszont időpontot kell egyeztetni. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint tavaly nyáron országszerte alig 4500-an foglaltak időpontot a kéményellenőrzésre, szeptemberben viszont jelentősen megnőtt az igények száma: a lakossági ügyfelek mintegy harmada kérte az ellenőrzést.

Gázzal való fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente ajánlott a füstelvezetőt szakemberrel átnézetni. Ezek betartása azért kiemelkedően fontos, mert ha a kémény nincs megfelelően kitisztítva, a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyulladhat. A katasztrófavédelem adatai szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. 

Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze harminc percet vesz igénybe. 

Fontos tudni azt is, hogy ha családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése nem opció, hanem kötelesség. 

Online is lehetséges időpontot foglalni a honlapon!

A cikk a bama.hu-n folytatódik
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában