Érettségi

2023.08.03. 11:30

A diákok remekül vették az akadályt Tolnában

A Tolna vármegyei iskolák az érettségivel kapcsolatban közölték, hogy a vizsgák sikeresek voltak, kiemelkedően jó eredmények születtek, az országos átlagot is meghaladta a vizsgázó diákok osztályzatátlaga.

Brunner Mónika

Nyolc iskolájukban több mint négyszázharminc tanuló vizsgázott az érettségi időszakban, tájékoztatott a Tolna Megyei Szakképzési Centrum. A vizsgák lebonyolítása sikeres volt, születtek kiemelkedően jó eredmények, diákjaik nagy többsége sikeresen vette az akadályt, pozitívan értékelik a június végén lezárult érettségi vizsgaidőszakot.  

Szóbeli érettségi az I. Béla gimnáziumban. Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozik a szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium, a dombóvári Apáczai Csere János Technikum és Kollégium, a szekszárdi Bezerédj István Technikum, a paksi I. István Szakképző Iskola, a dunaföldvári Magyar László Szakképző Iskola, a bonyhádi Perczel Mór Technikum és Kollégium, a szekszárdi Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, valamint a tamási Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium. 

Csanádi Zoltán, a paksi Energetikai Technikum és Kollégium igazgatója tájékoztatta lapunkat az oktatási intézményben lezajlott érettségi és szakmai vizsgákról. Az idei évi május-júniusi vizsgaidőszakban öt osztályban összesen száznegyven diák érettségizett. Tanulóik mindösszesen hétszázötvenhárom tárgyból vizsgáztak ebben az időszakban, melyből százhuszonhét emelt szintű és hatszázhuszonhat középszintű érettségi vizsga volt. Diákjaik 4,2-es átlageredménnyel teljesítettek, illetve átlagosan hetvenkét százalékot értek el. Az utóbbi öt évben 4,04 és 4,25 között ingadozott az átlagos érettségi eredmény, tehát az idei megmérettetésen viszonylag jól szerepeltek a fiatalok, az országos technikumi átlagot most is bőven meghaladta az eredményük. 

A  vizsgaidőszakban összesen hét különböző szakmai vizsga volt. Hat OKJ-s vizsgát és egy szakmajegyzékes vizsgát szerveztek, melyeken az iskola kilencven végzős tanulója vett részt. 

A környezetvédelmi technikus vizsgán a tanulók 3, 57 -es osztályzat átlaggal végeztek. A többi vizsgán a követekezőképpen alakultak az eredmények: gépgyártástechnológiai technikus: 4,36, a gépész technikus 4,75, az elektronikai technikus 4,33, az erősáramú elektrotechnikus 4,57, a szoftverfejlesztő 4,9, a pénzügyi számviteli ügyintéző 4,25-ös átlag osztályzattal zárultak. 

– A szakmai vizsgák átlageredménye 4,39 lett, ami kimagasló eredménynek számít, messze meghaladja az országos átlagot – tette hozzá Csanádi Zoltán igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában