Hajdan

2023.08.08. 07:34

Felrobbantották az 55-ös főúton lévő hidat

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

35 ÉVE „új, impozáns épülettel gyarapodott Bátaszék” – számolt be a gyarapodásról a Tolna Megyei Népújság 1988. augusztus 9-i száma. „A Budai utca 35-37. szám alatt elkészült az a 22 lakásos tömb, amelynek különlegessége, hogy a jövendő tulajdonosok előre kérhették, milyen színű tapéta, csempe, szőnyegpadló kerüljön otthonukba, illetve hogy legyen-e benne egyáltalán. A ház, amit a Tolna Megyei Tanácsi Tervező Vállalat építésze, Lajtai Zoltán tervei alapján a TÁEV kivitelezett, elnyerte végleges külsejét, s hamarosan végeznek a belső munkákkal is. Az emeleteken és a padlástérben különböző alapterületű és vételárú lakások vannak, a földszinten pedig üzletek kaptak helyet.”

35 ÉVE „igen erős méreggel kezelt vadkacsákat loptak el a Fácánkerti Természet- és Vadvédelmi Állomás területéről” – közölte a Tolna Megyei Népújság 1988. augusztus 10-i száma. „A tolvajok másfél héttel ezelőtt már elvágták a kerítésdrótokat, akkor tizenkilenc, most tíz szárnyast vittek el. Valószínűleg nem is sejtették, milyen veszélynek tették ki ezzel magukat és környezetüket. A kacsákat ugyanis, azzal a céllal, hogy megvizsgálják bizonyos növényvédő szerek mennyire ártalmasak a vadon élő állatokra, különféle, emberre nem teljesen ismert hatású vegyi anyagokkal mérgezték meg az állomás szakemberei.”

35 ÉVE „három részletben felrobbantották az 55-ös főútvonal 108 +500-as kilométer szelvényében lévő ártéri hidat Baja és Pörböly között” – adta hírül a Tolna Megyei Népújság 1988. augusztus 12-i száma. „Ennek oka, hogy kicsi volt a teherbírása és ezért kicserélik a szelszerkezetet, valamint az alépítmény is megerősítésre szorul. A Pécsi Közúti Igazgatóság megbízta a szervezéssel a Közúti Beruházó Vállalatot, amely versenytárgyalást hirdetett meg. A munkát a Pécsi Közúti Építő Vállalat végzi el. Az idei év végére (azaz 1988. végére – a szerk.) várható a híd felépítése, melynek költsége 35 millió forint.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában