Támogatásból létesül

2023.08.10. 08:30

Fogyatékkal élőknek épül lakóház Szekszárdon

Fészket rak a Kék Madár. Ám ebben az esetben nem a költöző, vagy nem költöző madarak fészeképítéséről van szó, hanem embereknek történő otthonteremtésről. Ugyanis a Kék Madár egy szekszárdi alapítvány, amely több mint negyedszáz éve munkához-, s egyéb szolgáltatásokkal segíti a fogyatékos embereket. Most az Ízlelő étterem és a Csokigyár nyitása után, ahol munkát teremtettek hátrányban élőknek, lakásokat építenek nekik.

Szepesi László

Állami és európai uniós támogatásból kétszintes lakóház készül Szekszárdon, a Sipos Márton utcában. Ennek alapozását néhány hete kezdték, kedden reggel pedig megjöttek Mohácsról az építők, s délre már álltak a földszinti falak. Az emeletes ház ugyanis könnyűszerkezetes technológiával készül, olyan előre gyártott, jórészt faelemekből, amelyek hőszigetelése annyira jó, hogy a ház fűtése – azt egyébként hőszivattyú végzi majd – minimális energiát igényel.

Fotó: Szepesi László

Kora délután kis ünnepség volt az új falak között. Az érintettek, a leendő lakók részvételével helyezték el a ház alapkövét, benne egy időkapszulát, amely a Kék Madár Alapítvány fogyatékossággal élő ügyfeleinek rajzait, jókívánságaikat, terveiket, jövőnek szóló üzeneteiket tartalmazó leveleit rejti.

Fotó: Szepesi László

Hegyi Ildikó, a projekt pénzügyi vezetője elmondta, az év végére elkészülő épületben tizenegy lakás lesz, mindegyikben fürdőszobával, és lesz az otthonnak közös társalgója, konyhája. Épül egy ügyeletes lakás is, azoknak, akik az itt lakó fogyatékkal élőket a nap huszonnégy órájában segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában