Vízszint

2023.08.14. 14:59

Friss víz jön a tolnai holtágakba

Múlt hét pénteken megkezdődött a tolnai holtágak vízpótlása a Sióból, a Kutyatanyai-zsilipen keresztül – tájékoztatott Beke Zsolt, a KDTVIZIG Tolna Vármegyei Szakaszmérnökségének vezetője.

Steinbach Zsolt

A Dunáról érkezett vízen felül még duzzasztották is a Siót, az Árvízkapu lezárásával. Fotó: MW

A szakember elmondta: a közelmúltbeli kisebb dunai árhullám „beengedésével” tervezték emelni a Sió vízállását olyan szintre, hogy lehetővé váljon a gravitációs vízpótlás a tolnai ágakba. Az árhullám azonban a vártnál kisebb volt, így a Dunáról érkezett vízen felül még duzzasztották is a Siót, az Árvízkapu lezárásával.

A Dunáról érkezett vízen felül még duzzasztották is a Siót, az Árvízkapu lezárásával. Fotó: MW

A vízügyi igazgatóság pénteken nyitotta meg a Kutyatanyai-zsilipet. Beke Zsolt elmondta, hogy jelenleg még viszonylag kicsi a vízszint különbség a Sió és a holtágak között, így egyelőre nem érzékelhető érdemi változás a holtágak vízszintjében. Az augusztus 21-ig tervezett vízpótlás során azonban a tervek szerint mintegy 20 centiméterrel emelkedhet a tolnai Holt-Duna vízállása.

Ezt megelőzően májusban kaptak friss vizet a Sióból a tolnai holtágak. Akkor 432 centiméteres vízállásnál indult, és május végére 475 centinél fejeződött be a vízeresztés. Annak ellenére, hogy az idei nyár viszonylag csapadékos és kevésbé forró volt, mint például a tavalyi, valamint vélhetően kevesebb öntözővizet is vettek ki a holtágakból, ám június elejétől így is 55 centiméternyit apadt a víz, ami igen jelentős csökkenés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában