Ritkaságok tárlata

2023.08.18. 14:00

Gépmatuzsálemekből alakított ki páratlan gyűjteményt Tolnán

Bár még csak a harmincas éveit tapossa, de a szó szoros és átvitt értelmében is régi motoros a tolnai Balog Dániel. Ritkaságszámba menő gyűjteménye van gépmatuzsámelekből, amelyeket ráadásul életre is tud kelteni.

Steinbach Zsolt

Akár cégérnek is megtenné az az út mentén látható Hoffher traktor, a hazai gépesített mezőgazdaság hajdani legendás gépe, ami az egykori tolnai textilgyár egyik üzemcsarnoka előtt áll. Ebben az épületben alakította ki lakását és műhelyét a tolnai Balog Dániel. De itt található az a páratlan gyűjtemény is, amely közel hatvan, ma is működő gépmatuzsálemet mutat be.

Balog Dániel feleségével és kisfiával egy veterán Peugeot mellett. Fotó: Mártonfai Dénes

A fiatalember már kiskamasz kora óta érdeklődött a veterán gépek iránt, kezdetben motorkerékpárokat gyűjtött, később elsősorban a stabilmotorok iránt kezdett érdeklődni.

– A stabilmotorok a szívem csücskei – fogalmazott rajongása tárgyairól. Ezek olyan masinák, amelyek nem közlekedésre, hanem munkagépek meghajtására készültek. Dani gyűjteményének egyik legbecsesebb darabja a 19-20. század fordulójáról származó Mayer – szívógáz üzemű – stabilmotor, amellyel egykor malmot működtettek. De van itt cséplőgépet hajtó 1918-as magyar Hoffher motor is, ami korábban egy romániai étterem előtt szolgált díszként, de még a gyári forgalmi engedélyét is sikerült megszereznie.

Dániel részben külföldről – Szlovákiából, Romániából, Németországból –, részben itthonról szerzi be és hozza Tolnára – többször baráti segítséggel – a számára izgalmas és megfizethető gépeket. Azt mondja, néhány évvel ezelőtt ez még könnyebb volt, manapság viszont ezen a téren is nagyon elszálltak az árak.

Gyűjtők vannak szerte a világon, Magyarországon is, de olyanok, akik újra működőképessé is teszik ezeket a gépeket, nagyon kevesen. Dani utóbbiak közé tartozik. Minden apró mütyürt ismer a gépein, lelkesen és részletekbe menően tudja magyarázni, milyen javításokat kellett eszközölni, milyen alkatrészeket kellett felújítani ahhoz, hogy újra pöföghessenek a masinák. A laikus számára is egyértelmű, hogy Dani profi módon, nagy szakmai tudással gyarapítja a gyűjteményét, amelynek minden darabjának története van.

A „szívcsücsökben” elhelyezkedő stabilgépeik mellett az összesen négy helyiséget magába foglaló bemutatótérben vannak motorkerékpárok, autók és traktorok is. A kiállított motorok legrégebbi darabja a belga gyártmányú, 16 lóerős Gillett 400-as. Szomorú apropó, hogy ilyen motorral szenvedett halálos balesetet 1936 augusztusában a faddi Bartal György, akinek Kölesdhez közeli emlékművénél tartanak évente megemlékezést a Tolna megyében közlekedési balesetekben elhunytakról.

Négy veterán autót is tartalmaz a gyűjtemény, benne egy sportautóval, az 1935-ben készült Adler Triumph Juniorral. De akad traktor is a csarnokban. Az egyik egy népszerű amerikai modell, egy Allis-Chalmers, 1939-ből.

A hobbigyűjtemények elsősorban a gyűjtő örömét szolgálják, persze úgy az igazi, ha azt olykor más is láthatja. Dani és felesége, Kata, rendszeresen járnak az országban rendezett gépbemutatókra, ahol viszont értelemszerűen csak néhány masinájukat tudják megmutatni. A tolnai teljes gyűjteményt először idén júniusban, a múzeumok éjszakája alkalmából tárták a köz elé. Dani nemigen hitte, hogy Tolnán rajta kívül másokat is érdekelnek a gépei, ám az érdeklődés minden várakozást felülmúlt: mintegy ötszázan nézték meg a tárlatot.

Idén még egy ilyen „nyílt napot” terveznek: szeptember 16-án lehet majd látni a gépeket, de előtte még szekszárdi diákokat is fogadnak.

Hogy mi lesz a gyűjtemény jövőbeni sorsa és szerepe, Dani még nem tudja. Mindenesetre vannak bőven tervei a gépgyűjtemény bővítésére. Egy helytörténeti részleget is szeretne összehozni, egyebek mellett szódagépek és más, a tolnai lakosság által – már eddig is – felajánlott berendezések kiállításával. Egy „régi motoros” esetében pedig nem csodálható, ha egy gyújtógyertya gyűjtemény létrehozásában is gondolkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában