Teol.hu videó

2023.08.16. 17:30

Tizennégyen meghaltak Tolna vármegye közútjain (Videó)

A Tolna vármegye közútjain közlekedési balesetben elhunytakra emlékeztek augusztus tizenhatodikán, szerdán a Bartal György egykori motorversenyző emlékére épített emlékműnél, Kölesd határában.

Brunner Mónika

Megemlékezés és koszorúzás a Bartal-szobornál (Fotó: M. D.)

Nyolcvanhét éve történt a tragikus baleset. Bartal György motorkerékpár-versenyző 1936. augusztus tizenhatodikán a poros úton motorozott, amikor szemből egy autó és egy lovaskocsi érkezett. Az akkor huszonhárom éves György az autó által felvert portól nem vette észre a lovaskocsit és belehajtott. A balesetben életét vesztette, szülei állították az obeliszket az emlékére. 

Azóta minden évben emlékeznek rá, s egyben a vármegye közútjain közlekedési balesetben elhunytakra is. 

A koszorúzáson idén a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Tolna Vármegye Közgyűlése, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., Kölesd Község Önkormányzata, más szervezetek, számos vármegyei és szomszédos vármegyében működő motoros klub tagjai és magánszemélyek is részt vettek. 

Az eseményen ünnepi beszédet mondott dr. Biró Attila rendőr alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság megbízott rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, a baleset-megelőzési bizottság elnöke.

A megemlékezés zárásaként mindenki elhelyezhette virágait, koszorúit a fiatalon, motorbalesetben elhunyt Bartal György emlékére állított emlékhelynél.

Dr. Biró Attila lapunknak elmondta, szeretnék, hogy Tolna vármegye közútjain minél kevesebb közúti közlekedési baleset történjen, és minél kevesebb halálos áldozat legyen. 

Ismertette, hogy az idei évben, az első hét hónapot értékelve Tolna vármegye közlekedésbiztonsági szempontból az ország legbiztonságosabb vármegyéje. A legkevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési közúti baleset történt nálunk, azonban sajnos a halálos balesetekre nem lehetünk büszkék, mert most több történt, mint a múlt év azonos időszakában. Ha csak egy közúti baleset is halálos áldozatot követel, az már tragédia. Sajnos az idei évben tizenhárom balesetben tizennégyen vesztették közútjainkon életüket. Ennek kapcsán a rendőrség ezen esetek megelőzését prioritásként kezeli. Kiemelt céljaik közé tartozik az ittas járművezetők, a gyorshajtók kiszűrése, visszaszorítása, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése. A polgárokat abba az irányba igyekeznek terelni, hogy azokat használják, valamint tartsák be a fő közlekedési szabályokat. 

A megemlékezés után a Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság tagjai ülést tartottak. A résztvevőket Feil Csaba rendőr alezredes, a vármegyei rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, a bizottság ügyvezető elnöke köszöntötte, aki beszámolt a 2023-as év első hét hónapjának közlekedésbiztonsági helyzetéről, majd az idei évben a vármegye útjain történt halálos baleseteket ismertette a bizottság tagjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában