Kikapcsolódás

2023.08.11. 18:12

Hat mázsa ökröt sütöttek meg a Tarka Fesztivál első napján

Pénteken startolt el Tolna vármegye egyik legnagyobb nyári fesztiválja Bonyhádon, a Tarka Fesztivál. A programokról és a szakmai napról dr. Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének nyugalmazott ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást lapunknak.

Farkas Eszter

Az idei évben jubilál az agrárfórum, tudtuk meg dr. Füller Imrétől, aki elmondta, a szakmai napok szervezése három évvel előzte meg a fesztivál kialakulását.

Filóné Ferencz Ibolya és Gárdonyi Ferenc. Fotó: Makovics Kornél

– A fesztivált huszonötödször rendezzük meg – emelte ki a szervező. – Az első szakmai tanácskozást Kakasdon tartottuk, majd a második évtől került át Bonyhádra. Ezt követően már fesztivált szerveztünk, és nevét Bonyhádhoz kapcsolódóan a várost híressé tevő Magyar tarka marha tájfajtáról kapta. 

Az idei fesztiválra hat jószágot mészárolták le, melyek súlya megközelíti a három tonnát. Ebből két három mázsás ökröt kezdtek sütni csütörtök éjjel, melyek pénteken délre készültek el. Az ökröket közel húsz éve minden évben Gárdonyi Ferenc, ökörsütő készíti el.

Az agrárfórumot a város polgármestere, Filóné Ferencz Ibolya nyitotta meg, majd dr. Dákay Ildikó, a Magyar Államkincstár osztályvezetője hasznos információkat osztott meg az aktuális támogatásokkal kapcsolatban. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a tejárakról értekezett – a tehéntej és a növényi készítményekről –,  dr. Gyulay Gyula, vezető állatorvos pedig az antibiotikumok helyes használatáról tartotta meg előadását.

A sült ökör feltálalására kora délután a Kaszinókertben került sor, ahol a helyi fiatalok meséltek nekünk a várva várt programokról.

– Mi főleg a Blahalouisiana koncert miatt jöttünk el, de jó bulinak ígérkezik a Neonverebek és a Csík zenekar fellépése is. A szüleim utóbbi miatt jönnek el főleg, de az esti retro diszkót is várják már – magyarázta egy szászvári lány, Luca.

– A szombati főzőversenyre több mint hétszázan neveztek idén. A megmérettetést holnap délután tartjuk és este hirdetünk győztest - mondta dr. Füller Imre. – Szintén fontos eleme a rendezvénynek a Tarka Fotópályázat kiállítása, melyre idén több mint kétszáz pályázat érkezett, ezekből hetvenötöt közszemlére is tettünk. A pályázat eredményhirdetését és kiértékelését szombaton délután a művelődési központ kiállítótermében tartjuk majd. A képeket online három tagú zsűri bírálta: Máté Réka, Szabó Béla és jómagam.

A fesztivál második napján sem lesz hiány kulturális programokból, ugyanis fellép a PTE Brass Band, a Csurgó zenekar, az ABS együttes, valamint az este sztárvendége Caramel lesz.

A programot ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában