Vissza az iskolapadba!

2023.08.30. 20:00

Hiánytalanul célba értek a tankönyvek, kiosztották a csomagokat

Ezekben a napokban kapják meg a tankönyvcsomagokat a diákok, jelezvén, hogy visszavonhatatlanul véget ért a nyári szünet. Az új tanévet mindenki hiánytalan csomaggal kezdheti.

Révészné Hanol Erzsébet

Az új tanévet mindenki hiánytalan csomaggal kezdheti

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemcsak a tankönyveknek, bizony az iskolakezdésnek is súlya van. Ezt érezhette át az a kisfiú is, akinek kellett egy kis anyai bátorítás, mielőtt együtt beléptek a szekszárdi Garay János Általános Iskola épületébe, hogy átvegyék a gyermek első tankönyvcsomagját.

– Anya is ide járt. Lehet, hogy te is ugyanabban a tanteremben leszel majd, ahol én voltam. Megtanulsz írni, olvasni, számolni – biztatta a megszeppent leendő elsőst az édesanya, miközben az emeleti könyvtárhoz vezető lépcsőn szedték a fokokat. Kis nézelődés után és az új könyvek birtokában már kezdett feléledni a kisfiú kíváncsisága. Azt leste, kérdezgette, kik lehetnek még első osztályosok. Jöttek aztán többen is, hiszen Magocska-napot tartottak szerdán az iskolában, ahol játszva ismerkedhettek egymással és a tanítókkal a gyerekek, illetve a szülők is találkozhattak.

Idősebb diákok is jöttek-mentek az intézményben, hiszen kedden és szerdán osztották ki a tankönyveket. Volt, akit még elkísért valamelyik szülő, de sok felső tagozatos önállóan érkezett, hogy átvegye a csomagot. Pekari Bernadett intézményvezető elmondta, hogy közel hatezer tankönyvet szállítottak ki az iskolába, ezekből 407 gyerek tanul majd a következő hónapokban.

Az igazgató kiemelte, hogy amióta a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a tankerületi központtal közösen szervezi a tankönyvosztást, minden évben zökkenőmentesen zajlik a folyamat. Már júniusban, a pedagógusi tanév végén tudták, hogy mikor számítsanak a szállítmányra, amely a Magyar Posta jóvoltából augusztus közepén hiánytalanul meg is érkezett.

Schubert Judit Julianna tanító könyvtáros vezetésével egy pedagógusokból, technikai dolgozókból és diákmunkásokból álló csapatnak köszönhető az, hogy évfolyamonként, tantárgyanként rutinosan szortírozzák a könyveket. Emellett az úgynevezett tartós könyvek pecsételésén, leltárba vételén is dolgoztak kollégák, illetve az osztásban is többen segédkeztek. Pekari Bernadett köszönetét fejezte ki nekik önkéntes feladatvállalásukért.

Önkéntesek segítségét várták

Az általános iskolákhoz hasonlóan a középiskolákban is ezekben a napokban kapják meg a tankönyveket a diákok. Rompf Gabriella, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a kilencedik évfolyamos tanulók a korábbi években a gólyatábort követően vehették a csomagot, ám idén ezen változtattak, és minden friss gimnazista a tanévnyitó után kapja azt meg, míg a felsőbb évfolyamosok az azt megelőző napon.

Az iskola könyvtárosa már augusztus elején hozzálátott a személyre szóló csomagok összeállításához, miután megérkeztek a tankönyvek. Az iskola Facebook oldalán önkénteseket is toboroztak, hogy segítsék a tankönyvek rendezését. Ezt közösségi szolgálatos órák elszámolásával honorálták nekik. Az osztályok pedig előzetes időbeosztás alapján, gördülékenyen vehetik át az előttük álló tanév könyveit, így az első lépést mindenki megteheti a sikeres tanulmányok érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában