Hajdan

2023.08.20. 07:30

Holtan találtak egy 16 éves fiút a faddi úton

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

140 ÉVE „Bezerédj Pál ur selyem tenyésztési ministeri meghatalmazottnak azon ötlete támadt, hogy a szegzárdi selyemtenyésztési intézet munkásainak egy jó estét csinál” – számolt be a rendezvényről a Tolnamegyei Közlöny 1883. augusztus 26-i száma. „E czélból az ő nevük alatt ízléssel kiállított meghívókat bocsájtott szét, melynek eredményje lett, hogy folyó hó 19-én este Szegzárd színe java megjelent a tánczteremmé hevenyészett egyik intézeti teremben s érdekeltséggel nézte végig az intézeti munkásnők s azok által meghívott választottak sikerült mulatságát. Sok érdekes, sok szép és sok meglepő dolgot mutatott fel e magában véve rendkívüli mulatság, bennünket azonban, kik sokat halottunk a rendszeretetről, mely a rendbontót mindjárt utoléri, az lepett meg leginkább, hogy e megrendszabályozott munkás csoport mennyire ragaszkodik Bezerédj Pál ur személyéhez, jeleül annak, hogy az a hirhedt szigor egyszersmind mindig – igazságos.”

140 ÉVE a Tolnamegyei Közlöny 1883. augusztus 26-i száma egy tehetséges szekszárdi zenész vendégszerepléséről számolt be. „Garai Ferencz, ki ezelőtt a szegzárdi czigány zenekar első prímása volt, most a pápai zenekarral, melynek szintén prímása, Amerikába ment. Legutóbb Philadelphiából irt levelet Szegzárdra s mint levelében mondja, igen jól megy dolguk és sok dollárt keresnek. Az őszre New-Yorkba mennek.”

140 ÉVE rejtélyes halálesetről közölt hírt a a Tolnamegyei Közlöny 1883. augusztus 26-i száma. „Reichner Mihály tolnai 16 éves fiú Szent-István napján délután, két tolnai hajóst szállított Gerjenbe. Édes anyja, ki özvegy, hiába várta haza, mert fia többé nem jött vissza. Elindultak keresésére s először is a lovakat találták meg a község mellett levő kukoriczásban, szerszám és kocsi nélkül, a fiút pedig a faddi utón, több sebtől elborítva, holtan. Majd a vizsgálat fogja kideríteni a homályba burkolt esetet.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában