Atomerőmű

2023.08.12. 10:50

Jövő októberre készül el a paksi résfal

Ez év októbere helyett csak jövő októberre kell végezni a Paks II. projekthez szükséges résfal építésével, de ez nem meglepő: a munka eleve később kezdődött a reméltnél.

Teol.hu

Fotó: paks2.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) egy évvel, 2024 október 11-ig meghosszabbította annak az engedélynek a hatályát, amely a két új (5. és 6.) paksi blokk építésének előkészületeként a talajvíz szintje feletti talajkiemelésre vonatkozott, írja a Világgazdaság. Az új határidőt a projekt tulajdonosa, a Paks II. Zrt. kérte július 13-án.

paks,II,2
power plant,
Kétszer tizenkét órás műszakban épül a résfal
Fotó: Paks II.  Galéria

A módosítás a beruházás eddigi dátumainak, eseményeinek ismeretében aligha meglepő. A talajkitermelésre vonatkozó eredeti engedély ugyanis még 2021 októberében született, akkortól pedig ez év októberéig két év állt volna rendelkezésre a munka elvégzésére. Ám a munka nem indulhatott el azonnal, mert a talajkitermelés – szemben például az építkezési terület áramellátásnak megoldásával, iroda-, raktár, illetve szerelőépületek építésével –, már közvetlenül az erőműépítés része, ezért szükség van hozzá a blokkok létesítési engedélyére.

Ezt az engedélyt az OAH (hiánypótlások miatt) a vártnál később, csak tavaly augusztus 26-án adta ki. 

Akkor már háromnegyed éve porosodott a talajkitermelési engedély.

 A feladattal megbízott Duna Aszfalt azonban ugrásra készen várt, három napra rá munkához is látott, és novemberig elvégezte a munka első csomagját. A munkagödör mélyítése ez év augusztusától folytatódik, közben már építik a résfalat. A résfal egy olyan vízzáró falazat, amely egy méter vastag, 32 méter mély, és a kerülete 2,5 kilométer. A résfal akadályozza meg, hogy a talajvíz beszivárogjon a munkagödörbe, és a résfal tartja meg a talajvíz változatlan szintjét az atomerőmű blokkjai alatt. Megépítésével a Bauer Magyarország Kft-t bízták meg. 

A vállalat dolgozói napi 24 órában, kétszer 12 órában építik a résfalat,

 mégpedig – olvasható a Paks II. honlapján – kétféle technológiával. Először úgynevezett önszilárduló résiszapból építenek szakaszokat, ebből már több mint háromszáz méternyi elkészítettek augusztus első napjaira. Másodikként már épül a vasbeton fal is.

A beruházásról további információkat tudhat meg a vg.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában