Almanach

2023.08.10. 17:30

Kisvejkén minden földi jót az ízletes sárgabarack inspirált

Hétvégén zajlott a Kajszis Fesztivál Kisvejkén, ahol megmérettettek a legfinomabb pálinkák, sárgabaracklekvárok és a legfinomabb étkek is. A helyi polgármester, Farkas-Jókai Noémi tartott élménybeszámolót lapunknak a fergeteges hangulatú rendezvényről.

Farkas Eszter

A borús idő ellenére jókedv, vidámság jellemezte az idei kajszis fesztivált, amint azt a kép is bizonyítja.

Fotó: Makovics Kornél

A szombati időjárás kissé megijesztette a vejkeieket, azonban kedvüket nem szegte és egész hajnalig ropták a táncot. A napot a pálinka-, lekvár- és főzőversennyel nyitották meg. – Elsőre kissé riasztó volt a borús idő, azonban szerencsére az égiek velünk voltak és egész nap kellemes időben tölthettük a napot – hangsúlyozta Farkas-Jókai Noémi, polgármester, majd hozzátette: Nehéz helyzetbe hozták a finomabbnál finomabb pálinkák és lekvárok a bonyhádi Felvidéki Egyesület hölgy tagjait, akik a zsűri szerepét töltötték be a versenyen.

A hagyományos ízesítéseken kívül voltak igazi különlegességek is, például volt, aki fügepálinkával nevezett a megmérettetésre. A falu vezetője kiemelte, a lekvárokat a nevezők otthon főzték meg egy csapatot kivéve, valamint külön kikötés volt idén is, hogy csak sárgabarack ízesítést regisztrálhattak. – A tradíciónak megfelelően csak kajszilekvárokat nevezhettek a jelentkezők és az egyik csapat, aki a főzőversenyen is részt vett, a helyszínen főzte meg a lekvárt, amit benevezett.

Külön köszönet jár nekik, ők a Buzsáki széplányok, akik a ötvenkettedik osztálytalálkozójukat a falunapon tartották meg. A legjobb pálinkát Garainé Varjas Éva, a legfinomabb kajszibarack lekvárt pedig Hegyi Imréné készítette el. A főzőversenyt a Benagri csapat nyerte meg, akik ezzel megszerezték a vándordíjat is. Csapatkapitányuk a jövő évi verseny zsűrielnöke lesz. – A főzőverseny zsűrije Mészáros Imre, a tardoskeddi testvértelepülés képviselője és felesége, valamint Kelemen Ferenc, Izmény község polgármestere volt.

Hozzá kell tennem, hogy minden nevező csapatot szerettünk volna jutalmazni, ezért a leglátványosabb küllemű csapattól a legpöttömebbig minden kollektíva kapott egy üveg helyi kajszipálinkát. Külön ki szeretném emelni a helyi nyugdíjasklubot is, akik a falu minden eseményén aktívan részt vesznek és segítik a munkánkat. Ők készítették el a verseny leghosszabb piskótáját is. Kulturális programokból sem volt hiány, a szervezők próbáltak minden korosztály kedvére tenni valamilyen formában.

Kovács Gergő énekes nyitotta meg egy órás műsorával a fesztivált, aki után a Kismányoki Aprónépek tánccsoport lépett fel Illés Tiborné vezetésével, majd a Zombai Virágszálak Roma Club pezsdítette fel a hangulatot. – A zombaiak olyan légkört varázsoltak, hogy még a tardoskeddi vendégünket is a színpadra vitték. Barta Kíra, a lengyeli csodahangú lány volt az előénekese az esti sztárfellépőnknek, Kunu Máriónak, akiért szó szerint megőrült a tömeg.

Fellépett még a New Generation Tánccsoport és a Dombóvári Jumpers kötélugró Sport Egyesület is. Mindkét csapat szuper volt. Utóbbiak elképesztő tehetségek, akik elvarázsolták a nézőket. Az utolsó fellépőink a Neonverebek voltak. A pécsi csapat idén is kitett magáért, amit az is jól mutat, hogy még ma sem tért vissza a hangom. A pécsi csapat retró slágereket öltöztet pop-rockos köntösbe. A nap folyamán kispályás futballmérkőzésre is sor került, a helyi csapat a bonyhádiakkal rúgta a bőrt, végül a barátságos mérkőzést döntetlen eredménnyel zárták. A hajnalig tartó retró partihoz a zenét DJ Meó szolgáltatta.

– Összességében teljesen elégedettek vagyunk a rendezvénnyel, sokaknak jár köszönet, akik valamilyen formában segítettek: ifjabb Cseke Lajos, a Tóth testvérek, Szénási Tibor, Höfler Dániel és Lóczi Zoltán. Úgy gondolom rendkívüli közösségépítő ereje volt a fesztiválnak – mindenki önfeledten szórakozhatott, kicsit mindenki tudott beszélgetni a szomszédjaival, amire egyébként a rohanó hétköznapokon sajnos nincs idő. A tavalyi évben a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően elkészült a Rákóczi, az Ady és a Jókai utcai járdaszakaszok felújítása, míg a Magyar Falu Program révén a művelődési ház újulhatott meg. Előbbi tizenhat millió forintból, utóbbi harmincöt millió forintból készült el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában