Tarka Fesztivál

2023.08.19. 15:40

Mondhatni, marha jó lett Fekete Krisztián burgundi raguja

Hétvégén zajlott a vármegye egyik legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja, melynek főzőversenyén idén is rengetegen indultak. Ahogy azt dr. Füller Imrétől megtudhattuk, több mint hétszáz résztvevő volt. A legjobbak legjobbjával, a Főzőcske idei nyertesével, Fekete Krisztiánnal készítettünk interjút.

Farkas Eszter

Fekete Krisztián és dr. Varga Ákos főzték a legjobb ételt a Tarka Fesztiválon (Beküldött kép)

Idén is hatalmas sikere volt az immár huszonegyedik alkalommal megszervezett Tarka Fesztiválnak. Dr. Füller Imre elmondta lapunknak, az eseményre hat jószágot mészárolták le, melyek súlya megközelíti a három tonnát. Ezekből a marhákból készült a szombati Főzőcske győztes étke is, melyet Fekete Krisztián, a szekszárdi KSC fizioterapeutája készített csapatával.

– Idén, ha jól emlékszem, akkor ötödik alkalommal indultam el a versenyen, korábban több-kevesebb sikerrel. Volt már egy harmadik helyezésem is két évvel ezelőttről, akkor egy vörösboros marhapörköltet főztem zsemlegombóccal – magyarázta Krisztián. – Úgy indult az idei főzésre a nevezésünk, hogy egy 30 fős társasággal főzünk majd, de a nyaralások keresztül húzták a számításainkat, és szinte csak ketten maradtunk dr. Varga Ákos barátommal, akivel úgy döntöttünk, hogy így is elindulunk a megmérettetésen egy általunk átkreált recepttel.

A csapat választása burgundi marharagura esett, melyet krumplipürével tálaltak fel. A csapat feje elmondta, véleménye szerint sikerük titka a minőségi házi alapanyagokban és a frissen szedett fűszernövényekben rejlett. 

– A titok az odafigyelésben rejlik még, hiszen az alapanyagokon kívül nagyon odafigyeltünk az ízekre, mert bevallom őszintén ez volt életem első burgundija. Persze a köret sem volt mindennapi választás, amit a zsűri is megjegyzett. Természetesen nem titkos a recept, internetről kerestük ki a mi ízvilágunknak leginkább megfelelő receptet, amit aztán az ízlésünknek megfelelően alakítgattunk.

A főszakács kiemelte, bármilyen ételt szívesen elkészít, szeret kísérletezni az új receptekkel, ízekkel és összetevőkkel is. 

– A kísérletezgetések alkalmával persze, ha számomra valami már bevált, akkor felkerül a listámra. Ha pedig muszáj lenne választanom, hogy miket szeretek főzni, akkor a szabadtéri főzést mondanám, a bográcsozást és a grillezést. Túlzás lenne azt mondani, hogy azóta főzök mióta az eszemet tudom, de már általános iskolás koromban elkezdtem, mikor elkerültem külföldre otthonról.

A terapeuta elmondta, sokat tanult az internetről, rengeteg gasztroműsort nézett, cikket olvasott, de otthonról is sok mindent ellesett. A mindennapokban sportrehabilitációval foglalkozik, fizioterapeutaként dolgozik hat éve az Atomerőmű KSC Szekszárd NB I-es csapatánál.

– Természetesen mindig én főzök a csapatnak is, ha van csapatösszetartás. Néha előfordul, hogy nem kerül be a bográcsba az összes alapanyag, ami kell a főzéshez, vagy éppen kicsivel több minden kerül bele a kelleténél. De nem szoktunk csüggedni. Ha nem sikerül kijavítani, rendelünk pizzát - jegyezte meg viccesen Fekete Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában