Lovagi Zarándoklat

2023.08.29. 13:19

Ötszáz éve megszűnt hagyományt elevenítettek fel

Megemlékezés-sorozatot indított útjára a Mohácsi csata 500 éves évfordulójára a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány az 1526-tól megszűnt lovagi zarándoklatok hagyományának újjáélesztésével, amely a Báta és Mohács közötti lovagi zarándoklattal indult vasárnap, hagyományteremtő szándékkal.

Gazsó Rita

A zarándoklatot a tervek szerint évente megtartják majd a kerek évforulóig, 2026-ig.

Fotó: Kiss Albert

Érdekes programsorozatot indított útjára a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány vasárnap, Első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat címmel. A rendezvénnyel az alapítvány a csaknem ötszáz éve, 1526-ban megszűnt lovagi zarándoklatok hagyományát szeretné újjáéleszteni. A vasárnapi zarándoklat kora reggel indult Bátáról, ahová az előző este megérkeztek a lovagok, mintegy 50-60 fő az ország több pontjáról.

A bátai Szent Vér bazilikában tartott szentmisére a zarándokok mellett csaknem háromszor annyi hívő is érkezett, bátaiak, vidékiek vegyesen. – Ez nagyon szép szám, különösen, hogy ez volt az első alkalom, hogy megrendezték a zarándoklatot – számolt be Sümegi József diakónus. A szentmisén és az indulás előtt Maczkó Mária Emerton- és Magyar Örökség-díjas énekművész előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A zarándoklat fél 10 körül indult el Mohácsra, ahová fél 5-5 óra tájban értek oda a gyalogos zarándokok, akiket a Keleti szél zenekar koncertjével fogadtak a város főterén. A zarándoklat az esti szentmisével zárult Mohácson, a Magyarok Nagyasszonya templomban, ahol ismét fellépett Maczkó Mária énekművész. Ezt hagyományőrző bemutatók és az Aprája dudazenekar koncertje, majd lovagi felvonulás követte a magyar reneszánsz stílusú, fából faragott feszülettel, amelyet Kolozsvári Gergely faszobrász készített erre az alkalomra. Emellett fényfestéssel, élőzenés, fáklyás és lovagi bajvívással emlékeztek meg a csatában elesett lovagokról. Az est záró eseményeként a Liszt Ferenc-díjas Misztrál együttes adott nagyszabású koncertet. 

Sümegi József szerint nagyon jól sikerült a vasárnapi zarándoklat, a diakónus úgy fogalmazott, ez elindíthat egy olyan hagyományt, amelyből egy nagyobb esemény bontakozhat ki. Mint mondta, a tervek szerint a Mohácsi csata évfordulójához kapcsolódóan, augusztus 29-én évente megtartják majd a zarándoklatot, egészen a fél évezredes évfordulóig, azaz 2026-ig. 

Az eseménysorozatot szervező Történelmi Hadi Akadémia, mint ismert, az utóbbi években komoly eredményeket ért el abban, hogy a magyar középkori és kora újkori időszak minden korosztály számára érdekesebbé váljon. Rendezvényeiken országszerte gyerekek ezrei lehettek részesei lovagi próbáknak, pillanthattak bele a végvári vitézek életébe, szokásaikba, kipróbálhatták magukat bajviadalokon, a kor fegyvereit, páncéljait ismerhették meg, vehették kézbe. A most indult programsorozattal a szervezők célja az volt, hogy méltó módon újjáélesszék a régmúlt történelmi hagyományait, emellett egész napos családi programot és a történelem egy szeletének interaktív megismerését kínálták az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában