Hajdan

2023.08.07. 07:35

Rekordot döntött az udvarinál kilőtt őzbak agancsa

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

50 ÉVE „Szekszárdon, a Babits Mihály művelődési központ színháztermében találkozott az ország minden tájáról ideérkezett nyolcszáz erdész, akik képviselték az erdő- és vadgazdaságok és az erdészetek sok ezer dolgozóját” – tudósított a rendezvényről a Tolna Megyei Népújság 1973. augusztus 10-i száma. „A Himnusz elhangzása után dr. Madas András, a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter helyettese, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke nyitotta meg a közgyűlést. A miniszterhelyettes előadása után Király Pál, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára tartotta meg beszámolóját. Leglényegesebb feladatként említette az erdészet kiemelkedően fontos szerepét a környezetvédelemben.”

50 ÉVE „Különös ügyben ítélkezett a Szekszárdi Járásbíróság” címmel írt meg egy jogi esetet a Tolna Megyei Népújság 1973. augusztus 7-i száma. 
„Harminckét éve él szeretetben, békességben egy szekszárdi házaspár — dr. K. M. és felesége — mégis perben kerültek szembe egymással. Az egyetértés, különben, sem a per tartama alatt, sem ítélethirdetés után nem ingott meg (...) A házaspár a családi autóval indult üdülésre. A kocsit a férj vezette, ám elveszítette eszméletét. Az autó nekivágódott egy kőhídnak. Az asszony összevissza zúzta magát. Dr. K.-né akkoriban szép eredménnyel foglalkozott tojóhibridek tartásával. A baleset után szóba sem kerülhetett, hogy derekasan jövedelmező tevékenységét folytathassa. Ezért nyújtott be keresetet a Szekszárdi Járásbíróságon a férje ellen. A bíróság 40 000 forintban állapította meg a kártérítés összegét. Ennek az összegnek megfizetésére kötelezte dr. K. M .-t, aki helyett, a gépjármű szavatossági biztosítás alapján, az Állami Biztosító viseli az összes kiadást.”

50 ÉVE „Tolna megye eddigi legnagyobb őztrófeájára tett szert Lickert Henrik udvari tsz-gazda, a gyönki Vörös Csillag Vadásztársaság tagja” – olvasható a Tolna Megyei Népújság 1973. augusztus 10-i számában. „Az Udvari község határában elejtett őzbak agancsát 165,03 nemzetközi ponttal, magasan aranyérmesnek minősítette a Magyar Országos Trófeabíróló Bizottság. A trófea nagykoponyával együtt 708, kiskoponyával 603 gramm súlyú, s a Magyarországon eddig zsákmányolt trófeák sorában a legjobbak között van. Tarlós István, a Tolna megyei Tanács vadászati felügyelője elmondotta, hogy ilyen, kiváló trófeát viselő őzbakot még soha nem lőttek Tolna megyében, s a tavalyi arany-, ezüst- és bronzérmes őzagancsokkal együtt arról tanúskodik, hogy Tolnában mennyiségben és minőségben egyaránt jelentősen fejlődött az őzállomány. A kapitális trófeát kiviszik a Firenzében megrendezésre kerülő nemzetközi vadászati kiállításra.” 

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában