Hajdan

2023.08.03. 07:30

Sikerrel szerepelt Torontóban a szekszárdi művésztanár

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Az ünneplő izményiek egy csoportja, többségük Németországból látogatott szülőfalujába. Fotó: Ótós Réka

25 ÉVE a Somogy megyei Nagyszakácsi adott otthont a Királyi szakácsok ünnepi hete rendezvénysorozatnak – írta meg a Tolnai Népújság 1998. augusztus 3-i száma. „A Mátyás király korabeli jelmezekbe öltözött kukták, szakácsok délelőtt 10 órától sürgölődtek a kemencék, bográcsok körül, hogy elkészítsék a királyi asztalra szánt étkeket. A kitétel persze az volt, hogy minden ételt a kornak megfelelően kellett elkészíteni és – ami már nagyobb gondot jelentett a résztvevők számára – ezen korban ismert edényeket, főzőeszközöket kellett felhasználni. A legjobb étekkészítőnek kijáró aranyfakanalat az idei, sorban a hatodik királyi szakácsversenyen Faddi Varga Jánosnak adta át a szakavatott zsűri.” 

25 ÉVE „sikerrel szerepelt a kanadai nagyvárosban, Torontóban a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola művésztanára” – adta hírül a Tolnai Népújság 1998. augusztus 3-i száma. „Kovács Tibor tárlatára Torontó belvárosában egy forgalmas kiállítóteremben került sor, a kinti magyarság meghívására. Már a megnyitón is jelen volt 80-100 érdeklődő és a képek a későbbiekben is szép sikert arattak.” 

25 ÉVE  „ünnepeltek a mostani és a hajdani izményiek” – számolt be az eseményről a Tolnai Népújság 1998. augusztus 3-i száma. „A faluból elszármazottak kezdeményezésére felújították a helyi evangélikus templomot, valamint emlékművet állítottak a háborús áldozatok és a telepítések emlékére. Az ünnepségen több, mint kétszáz hajdanvolt izményi – ma többségük német állampolgár – vett részt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában