Vérszívók

2023.08.21. 13:13

Tizenkilenc településen gyérítik a szúnyogokat, íme a lista!

Tizenkilenc településen gyérítik a szúnyogokat a héten Tolna vármegyében – tájékoztatott honlapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF).

Teol.hu

A kép illusztráció.

A szúnyogokat földi kémiai úton irtják összesen 5835 hektár területen. Augusztus 23-án, szerdán Dunaföldváron, Bogyiszlón, Decsen, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben, Faddon, Őcsényben, Sárpilisen, Tolnán, Gyönkön, Koppányszántón, Nagykónyiban, Regölyben, Simontornyán, illetve Tamásiban, valamint Varsádon tartanak gyérítést. Másnap, csütörtökön pedig Bátán, Pörbölyön és Szekszárdon irtják a szúnyogokat.

Forrás: BM OKF

Átlagos években főként a tavasz végén, nyár elején van szükség a csípőszúnyogok elleni erőteljes védekezésre a folyók áradása miatt. Idén a tavaszi áradások után a csapadékos nyár is sok munkát adott a szakembereknek, számos térségben visszatérően jelentős szúnyogártalommal kellett megküzdeni. Augusztus elején a Dráva, a Mura és a Rába folyón elhúzódó, jelentős áradás volt, míg a Duna mentén és a Sajó térségében kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni – írta honlapján a BM OKF.

Az elmúlt napokban biológiai lárvagyérítés zajlott a természetvédelmi oltalommal nem érintett ártéri helyeken, ezzel csökkentve a kifejlett szúnyogok utánpótlását. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. 

Forrás: BM OKF

A következő napokban kifejlett szúnyogok elleni védekezés lesz, amelyet földi úton, a települések lakott részein végeznek platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel. A héten nyolc vármegye kétszázharmincöt településén és a főváros hét kerületében lesznek kezelések. Az ehhez használt járművekkel a Duna teljes hazai szakaszán találkozni lehet majd, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, a fővárosban, valamint a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye áradásokkal érintett településein. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában