TV-ajánló

2023.08.18. 12:10

Zöld könyv

Teol.hu

Viggo Mortensen. Fotó: Shutterstock

Zöld könyv – Útmutató az élethez 

Egy film, amit érdemes megnézni: Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018). Ez egy megtörtént eseményeken alapuló, szívmelengető tanmese a barátság erejéről, egy olyan korban, amikor a rasszizmus még sokkal nyíltabban mutatkozott meg, mint ma. Peter Farrelly filmje meg is kapta a legjobb filmnek járó Oscart. A cím és a téma egy létező kiadvány, a „The Negro Travelers’ Green Book” című útmutatóból jött. Az 1936–1966 között megjelent kiadvány segített az afroamerikai utazóknak szállást, éttermeket és más, őket kiszolgáló üzleteket találni. 

Viggo Mortensenne. Fotó: Shutterstock

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobóember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. 

A Tony Lipet játszó Viggo Mortensennek áldozatokat is kellett hozni a forgatás előtt, a színész ragaszkodott ahhoz, hogy felszedjen egy kis súlyt, hogy jobban beleélje magát a szerepbe. Mortensen végül húsz kilót hízott a szerep kedvéért. 

Zöld könyv, Duna TV, péntek, 22 óra
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában