Tanévnyitó

2023.09.01. 14:55

A legfontosabb munka a tanároké

Mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése – mondta Csák János, innovációért és kultúráért felelős miniszter pénteken Szekszárdon, az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen.

Révészné Hanol Erzsébet

Országos szakképzési tanévnyitó ünnepség Szekszárdon

Fotó: Mártonfai Dénes

A jövő már itt van. Ezt bizonyította, hogy elsőként egy robot, Pepper köszöntötte az országos szakképzési tanévnyitó vendégeit, amely rendezvénynek idén a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola adott otthont. A pénteki ünnepségen tiszteletét tette Csák János innovációért és kultúráért felelős miniszter, valamint országgyűlési képviselők, államtitkárok, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve szakképzési intézmények vezetői.

A beszédek sorát Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja nyitotta, aki a vendégek között üdvözölte a Hunor Magyar Űrhajós Program négy űrhajósjelöltjét. Egyikük 2024 végén vagy 2025 elején harmincnapos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson. A szakképzés kapcsán a kancellár kiemelte, hogy az a munkaerő-piaci igényekre épül, ez pedig az oktatási intézmények részéről átalakulást követelt.

Ennek megfelelően Tolna vármegyében is fejlesztették az infrastruktúrát, oktatóikat képezték, változott a módszertan. Elmondta, hogy a szakképzési centrumnak hat településen van iskolája, és több mint háromszáz vállalkozással állnak kapcsolatban, ezek közül mintegy 230 cég partnerük a duális képzésben. Dömötör Csaba kiemelte, hogy ezek a vállalkozások megteremtik annak a feltételét, hogy a szakmai ismeretek mellett azokat a kompetenciákat is megszerezzék a diákok, amelyeknek munkavállalóként veszik hasznát.

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere azt emelte ki köszöntőjében, hogy a tudás viszi előre az embert, ám az nem velünk született, meg kell szerezni. A képességeinek megfelelően mindenki elérheti azt a tudást, amellyel az életét jobbá teheti, a családjának megélhetést biztosíthat, és a közösség értékes tagja lehet általa. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője külön köszöntötte azt a több mint 3400 nappali tagozatos diákot, akik a Tolna Megyei SZC nyolc iskolájának valamelyikében elkezdték az idei tanévet. Mellettük mintegy 2300 felnőtt tanulója is van az intézményeknek, amelyek közel harminc szakmában kínálnak képzési lehetőséget. A fenntartó minisztériummal közösen azon dolgoznak, hogy korszerű körülményeket, fejlett technológiát tudjanak az oktatás szolgálatába állítani – hangsúlyozta a politikus.

Dr. Parragh László többek között arról beszélt, hogy ma hazánkban 75,1 százalékos a foglalkoztatási arány, 3 millió 270 ezer ember dolgozik, ami az eddigi legmagasabb adat. Hozzátette, hogy a duális képzés kiváló terep a megfelelő munkaerő megtaláláshoz, és napjainkban több fiatal tanul szakképzésben, mint hagyományos középiskolában.

– Ahhoz, hogy az ember kibontakoztathassa a tehetségét, munka, gondoskodó közeg, valamint remény kell – mondta Csák János. A miniszter kiemelte, hogy mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése. A legfontosabb munka pedig a tanároké, hiszen tudást adnak át, a kezükben van a jövő. Arról is beszélt, hogy nincs erős, cselekvőképes haza gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos emberek és családok nélkül.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője (b), dr. Horváth Kálmán főispán és Csák János, innovációért és kultúráért felelős miniszter
Fotó: Ruip Gergő

A polgári kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar családok a legjobb körülmények között élhessenek minden életszakaszban. Emellett óriási forrásokat csoportosítanak át a közoktatásba és a felsőoktatásba. A szakképzés kapcsán hozzátette, hogy az áll legközelebb a reaálgazdasághoz, ezért alakította át a kormány a rendszert duális képzéssé. 

Az ünnepségen közreműködött Kacsó Hanga népdalénekes, a Hangszerelem Zenestúdió, valamint a Bartina Néptánc Egyesület. Csák János a Hunor Magyar Űrhajós Program négy űrhajósjelöltjével együtt nyitotta meg a szakképzési tanévet, miközben az űrhajósjelöltek kiképzése során használt repülők húztak el az égen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában